Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak ücreti belirlemek üzere yarın ilk toplantısını yapacak.

Açlık ve yoksulluk sınırının altında olan asgari ücretle yaşayan milyonlarca vatandaşın gözü 2020 yılı asgari ücreti için açıklanacak rakamlarda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yarın saat 14.00'da ilk toplantısını yapacak.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret, hali hazırda 2.020 TL olarak ödeniyor. Bu rakam da açlık sınırının altında bulunuyor.

Asgari ücret görüşmeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde yarın başlayacak. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

"YÜZDE 25 ARTIŞ OLMASINI İSTİYORUZ"

Öte yandan sendika temsilcilerinin asgari ücret için siyasetçileri ziyaretleri de sürüyor. Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı ziyaret etti.

Başkan Gökhan, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve Toplu Sözleşmeler Daire Başkanı Çetin Çalışkan’ı makamında ağırladı. Genel İş Sendikası Çanakkale Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ceylan’ın da aralarında bulunduğu heyet, asgari ücret değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Ülgür Gökhan, Hükümetin yüzde 22,58 ile asgari ücreti tespit ettiğini belirterek, CHP olarak 2020 yılı için asgari ücrette yüzde 25 artış olmasını talep ettiklerini söyledi. Gökhan, “Bugünlerde ülkede emek üzerine olan baskı ve onların sıkıntıları, işsizlik, yoksulluk, emeğin bir sorunudur. Biz de bu konuda diyalog halindeyiz. Ziyarette de bu tip konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk, faydalı bir toplantı gerçekleşti. Asgari ücretle ilgili oran belli. Hükümet, değerlendirme kat sayısını 22,58 ile ilan etti. Biz de CHP olarak, yeni zammın onun üzerinde refah payı olarak yüzde 25 gibi bir rakamı talep ediyoruz. Rakam aramaya gerek yok, rakamı kendileri tespit ettiler” dedi

“ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ OLMALIDIR”

Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, yeni asgari ücretin bir geçim ücreti ve milyonlarca işçinin ailesini geçindirebilecek düzeyde olmasının gerektiğini ifade etti. Çalışkan, "Genel Merkez olarak, değerli Belediye Başkanımızı ziyarete geldik. Kendisi de bizi çok güzel ağırladı, kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz, emeğin hakkı, işçilerin ekonomik, demokratik, sosyal hakları için varız. Emeği ilgilendiren, Türkiye’deki adaletle, demokrasiyle, hukuk ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bizim açımızdan da önemlidir. Sendikal mücadele, emek mücadelesidir. Ancak, aynı zamanda demokrasi mücadelesidir. Yaşadığımız ülkede her anlamda, ne olup bittiğine dair değerlendirmelerimiz oldu. Hem emeğimiz için hem de demokrasimiz için olması gereken yol neyse, o yolda hep birlikte gitmek düşüncesinde hemfikir olduk. Asgari ücretle ilgili ülkede yaşanan ekonomik göstergeler maalesef çalışanların aleyhinedir. Asgari ücret, bir geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücretle geçinen milyonlarca işçinin ailesini geçindirebilecek düzeyde olmalı. Fakat hükümet, politikalarıyla, işçileri sevindirecek, işçilerin talep ettiği bir rakamı belirleme nokrasında değil. İşçilerin insanca çalışıp, insanca yaşayabileceği bir ücret talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

(Çanakkale Olay-Baykal Sağlam)