Yüksek Öğrenim Kurumu, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin akıbetini açıkladı.

YÖK: Şehir Üniversitesi garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devredildi

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), "İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması'na ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devrine karar verilmiştir" açıklamasını yaptı.

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK)tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasına ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devrine karar verilmiştir" denildi.

YÖK'ten İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 2010-2011 akademik yılında eğitim öğretime başlayan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin son günlerde yaşadığı mali sorunlarla yoğun bir şekilde gündemde yer aldığı belirtildi. Üniversitenin 2014 yılından itibaren kendisine Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından bedelsiz devredilen bir taşınmazı teminat göstermek suretiyle kredi kullanmaya başladığı ifade edilirken, teminat konusu taşınmazın devrine ilişkin işlemin iptali için açılan dava sonucunda Danıştay 13'üncü Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiği hatırlatıldı.

Bankanın alacaklarının tahsili için gerekli işlemleri başlatması üzerine YÖK’ten 7 Ağustos'ta üniversiteye bir yazı gönderilerek, eğitim öğretimin bu durum dolayısıyla aksatılmaması için yapılan planlamaların bildirilmesinin talep edildiği kaydedildi. Bu süreçte üniversitenin banka hesaplarına haciz konulduğu ifade edilerek, "Gelinen bu noktada İstanbul Şehir Üniversitesi yetkililerinin banka yetkilileriyle yürüttüğü borcun yapılandırılmasına yönelik görüşmeler bir uzlaşma ile sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır" denildi.

'SİSTEME AİT BİR SORUN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ'

Üniversitelerin bankalardan kredi kullanmasının YÖK onayına bağlı olmadığına ve mevzuatta buna ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmadığına dikkat çekti.