Üniversiteyi ailesinden ve evinden uzakta kazanan öğrenciler, ilk önce barınma, ardından ise geçim derdini çözmeye çalışıyor. Öğrencilerin barınma sorunu KYK’ların yeterli olmamasından kaynaklanırken, bu durum öğrencileri özel yurtlara ve fahiş fiyatlara verilen kiralık evlere yöneltti. Yaşanan ekonomik sorunlara karşı geçim sorununu çözmeye çalışan öğrenciler ise verilen bursları araştırmaya yöneldi.

Tarihin en yüksek katılımı ile gerçekleştirilen üniversite sınavının ardından öğrenciler kazandıkları okulların kampüslerinde yerlerini almaya başladı. Öğrenciler ise okulların açılması ile birlikte hem barınma hem de geçim derdi ile karşı karşıya kaldı. Ailesinden ayrı bir şehre giderek üniversite eğitimine başlayacak öğrenciler yaşanan ekonomik sorunlarla birlikte geçinmek için ya burs araştırmaya ya da hem okuyup çalışabilecekleri işlere bakıyor. Üniversite sınavının ardından gerçekleştirilen tercihlerde öğrencilerin önceliği yine ekonomik sebeplerdi. Fakat tercihlerin üzerinden geçen sürede de maliyetler artmaya devam etti. Üniversite kazanan öğrenciler ise gittikleri kampüslerde öncelikle barınma sorununa çözüm arıyor. Ev kiralarında ve yurt ücretlerinde yaşanan fahiş artış öğrencileri zora sokarken, kişisel masraflarında yaşanan artış ise öğrencileri daha da zora sokacak gibi duruyor.

     " data-onload="(function g(a,b){function c(){b?P.open():P.open("text/html","replace");P.write(G);t.__rendered__=!0;y[C+"__rendered__"]=!0;m=a.offsetWidth;n=a.offsetHeight;p=t.document.body;p.style["float"]="left";k=p.offsetWidth;l=p.offsetHeight;q=p.scrollWidth;r=p.scrollHeight;t.adjustFrame=f;y[C]&&(U(y[C]),y[C]=null);y[C]=X(f,50);T(e,3E3)}function d(){T(function(){U(y[C]);y[C]=null},5E3)}function e(){d();P.close()}function f(){var b=0,c=0;k=p.offsetWidth;l=p.offsetHeight;q=p.scrollWidth;r=p.scrollHeight;h=k>q? k:q;g=l>r?l:r;for(var d,e,f=0;f=k&&c>=l?(O.width=b+"px",O.height=c+"px"):(O.width=h+"px",O.height=g+"px"),m=a.offsetWidth,n=a.offsetHeight;20>=h&&20>=g&&(p.style.position="relative");u=b;v=c}var h,g,k,l,m,n,q,r,p,u,v,t=a.contentWindow,y=t.parent,C="_inter_"+a.id,T=y.setTimeout,X=y.setInterval,U=y.clearInterval, G=a.getAttribute("data-contents"),O=a.style,P=t.document;t.__rendered__||y[C+"__rendered__"]||(t.__rendered__=!0,b?c():T(c,0))})(this,false)" height="1" hspace="0" id="adf_795350" marginheight="0" marginwidth="0" mozallowfullscreen="" onload="eval(this.getAttribute('data-onload'))" scrolling="no" vspace="0" webkitallowfullscreen="" width="1">

KYK BURS VE KREDİ BAŞVURULARINI BEKLİYOR

Öğrenciler kendi geçimlerini sağlayabilmek için farklı çıkış yolları ararken, ailesinden destek almak istemeyen öğrenciler KYK burs ve kredilerine veya dernek ve vakıfların vereceği burslara yöneldi. KYK burs ve kredilerine başvurular hala başlamadı. KYK tarafından verilen burs ve kredi ücretleri, eğitim seviyesine göre değişiyor. Buna göre; lisans öğrencileri 850 TL, yüksek lisans öğrencileri bin 700 TL, doktora öğrencileri ise 2 bin 550 TL alıyor. Burs ücretlerinde geri ödeme olmazken, kredi ödemelerinde ise öğrenciliğin bitmesinin ardından 2 yıl sonra ödemeler başlıyor.

Kaynak: Milli Gazete   /  Mehmet Fahri Özkan