Türkiye'deki üniversiteler üzerinden son günlerde yapılan siyasi polemikler gündemdeki tazeliğini koruyor olması dikkat çekti.

Ülkenin muhtelif yerlerinde açılan üniversitelerin belirli alt yapıya sahip olmaması dikkat çekerken söz konusu görüşü savunanlar, AK Parti hükümeti ve AK Partiye yakın medya tarafından tepki görüyor olması ise ilginç.

Özellikle Türkiye'nin temel sorunlarından biri olan işsizlik meselesi de ele alındığında, yeni açılan üniversitelerin bilimsel faaliyetler, sanayi yatırımları, AR-GE, istihdam gibi önemli alanlarda ne tür katkı sağladığı merak konusu haline geldi.

Öte yandan bazı üniversite rektörlerinin yeni açılan üniversitelerin bölgesel katkı sağladığına dair açıklamaları ODTÜ Enformatik Enstitü URAP Araştırma Laboratuvarı'nın 2018 Eylül ayında yayınladığı raporla çeliştiği görüldü.

PEKİ TÜRK ÜNİVERSİTELERİN DÜNYA BİLİMİNDEKİ YERİ NEDİR?

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitü bünyesinde hizmet veren URAP Araştırma Laboratuvarı 2018 Eylül yayında yayınladığı raporunda 2500 dünya üniversitesinin akademik başarısını tespit etti.

Bilimsel araştırma sıralamasını makale, alıntı, toplam belge, atıf etkisi toplamı (CIT), makale atıf etkisi (AIT) ve uluslararası işbirliği gibi başlıkları altında yapan URAP, yaptığı araştırmayla üniversitelerin dünyadaki akademik başarı notunu yayınlamıştı.

URAP'ın 2018-2019 akademik araştırmasına göre, dünyadaki 2500 üniversite arasında Türkiye'deki üniversitelerin ilk 500'e giremediği açıklanmıştı.

Bu çerçevede rapora göre dünya üniversiteleri sıralamasında Hacettepe Üniversitesi 527. sırada yer alırken akademik kategorisinin ise B++ düzeyinde olduğu tespit edildi. İstanbul Üniversitesi ise 579. sırada yer alırken B++ akademik kategori notuna sahip olduğu kaydedildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin de dünya sıralamasında 619. olduğu tespit edilirken akademik sıralama notunun ise B++ düzeyinde olduğu belirlendi.

URAP tarafından yapılan 2018-2019 Türk Üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. (1-2500)

 

YÖK'ün resmi internet sitesindeki istatistikler bölümde yayınlanan rapora göre, Türkiye'de devlet ve vakıf olmak üzere toplamda 202 üniversitenin olduğu bilgisi paylaşıldı. URAP'ın "2018-2019 URAP Dünyası Üniversitesi Sıralama (1-2500)" başlığıyla yayınladığı raporuna göre, Türkiye'deki 202 üniversitenin 87'si, dünyadaki ilk 2500 sıraya girerken, 87 Türk üniversitesi içinden ise ilk 500 sıralamasına giren olmadı.

Öte yandan açıklanan rapora göre, AKP tarafından kurulan yeni üniversitelerin birçoğunun akademik başarı sıralaması ölçütlerine göre dünyadaki 2500 üniversitenin arasına giremediği görüldü.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ FONKSİYONEL Mİ?

Özellikle son yıllarda bazı bölgelerde açılan üniversitelerin açıldığı bölgeye olan etkisi konuşulurken, o bölgelerdeki üniversitelerin URAP'ın "2018-2019 URAP Dünyası Üniversitesi Sıralama (1-2500)" başlığıyla yayınlanan raporuna göre, bilimsel bir yetkinliğe ve etkinliğe sahip olmadığı gözlendi.

Açıklanan rapora göre, Türkiye'deki üniversitelerin ARGE, bilimsel faaliyet ve yaptıkları çalışmalarla Türkiye'deki teknolojinin gelişmesinde yeterli etkiye sahip olmadığı gözlenirken açılan üniversitelerin ise fizibilite eksenli yatırım planlamasına sahip olmadığı ortaya çıktı.

TÜİK raporlarına göre ise, Türkiye'de şuan itibariyle bir milyonun üzerinde üniversiteli işsiz olduğu açıklandı. Söz konusu bu durum Türkiye'deki üniversitelerin yeterli derecede bilim, sanayi ve teknolojik fonksiyonları bağlamında işsizlik problemini çözecek niteliğe de sahip olmadığını gösterdi.

YABANCI ÜNİVERSİTELERİN SIRALAMASI NEDİR?

URAP'ın "2018-2019 URAP Dünyası Üniversitesi Sıralama (1-2500)"başlığıyla yayınladığı raporuna göre, 'Batı' üniversitelerinin akademik başarı sıralamasında önde olduğu görüldü.

URAP raporuna göre Amerika'nın Harward Üniversitesi dünya sıralamasında birinci sırada A++ kategorisinde yer aldığı görülürken toplamda 600 akademik puan aldığı tespit edildi. Kanada'nın Toronto Üniversitesi ise ikinci sırada A++ kategoride yer alırken 537,97 puanla dünya akademik sıralamasında ikinci sırada yer aldığı görüldü.

2018 Eylül ayında açıklanan rapora göre, 'Batı' üniversitelerinin AR-GE, bilim ve teknikte ciddi başarılara sahip olduğu kaydedildi.

 

ULUSLARARASI AKADEMİK NOT SIRALAMASI

Uluslararası akademik sıralama ölçümleri makale, alıntı, toplam belge, atıf etkisi toplamı (CIT), makale atıf etkisi (AIT) ve uluslararası işbirliği gibi başlıklardan oluşurken akademik notlar ise şu şekilde:

A++
A+
B++
B+
B-

Kaynak:Milli Gazete