Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya gündemini kaplayan Filistinli mücahitlerin İsrail'e karşı başlattıkları direniş operasyonlarını değerlendirdi. 

Erdoğan, 2 devletli çözüme vurgu yaparken mücahitleri direnişten vazgeçmeye çağırdı. İsrail'in işgalciliğine vurgu yapmayan Erdoğan itidal çağrısında bulundu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Ortadoğu tarihini bilenler şu gerçeği çok net bir şekilde görebiliyor. Bugün bölgemizdeki sorunların tamamının kökeninde Filistin meselesi bulunuyor. Bu mesele hakkaniyete uygun bir şekilde çözülmedikçe bölgemiz barışa hasret yaşamaya devam edecektir. Ortadoğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür. Bu noktada, her zaman ifade ettiğimiz gibi 2 devletli çözüm perspektifinin muhafazası son derece önemlidir. 1967 sınırları temelinde, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz başkenti  Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi artık ertelenemez bir ihtiyaçtır. Filistinli kardeşlerimizle daima dayanışma içerisinde olurken, bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha da derinleştirecek her türlü adımdan imtina edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Gazze halkının abluka sebebiyle çektikleri sıkıntıların hafifletilmesi için de ilgili kurumlarımız aracılığıyla her türlü gayreti gösterdik. Bugün de 'adil bir barışın kaybedeni olmaz' düsturuyla hareket ediyoruz. Muhataplarımızla temaslarımızda en fazla üzerinde durduğumuz husus Filistin meselesinin uluslararası hukuka göre çözülerek bölgenin huzura kalıcı barışa ve istikrara kavuşmasıdır. Türkiye çatışmaların bir an önce durması, son hadiselerle birlikte iyice tırmanan gerilimin düşürülmesi için elinden geleni yapmaya hazırdır. Sükunetin tekrar tesis edilmesi için başlattığımız diplomatik çabaları yoğunlaştırarak devam ettirmekte kararlıyız. Bölgede söz sahibi tüm aktörleri de barışa samimiyetle katkı vermeye davet ediyoruz."

Kaynak: Milli Gazete / Zeynelabidin Budak