Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun bir süreden sonra Mısır'a giderek, geçmişte çok sert ifadeler kullandığı Mısır lideri Sisi ile görüşmesi son dönemde Ankara'nın diplomasi hamlelerini akıllara getirdi.

Orta Doğu'da bugün kritik bir görüşme gerçekleşti... Yıllardır ilişkilerin kopuk olduğu Ankara-Kahire hattında normalleşme adımları atılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'a giderek geçmişte çok sert sözler sarf ettiği Mısırlı mevkidaşı Sisi ile görüştü. 

Geçmişte "darbeci" ve "katil" dediği Sisi'yi ziyaret eden Erdoğan'ın hamlesi akıllara Türk dış siyasetinin geçmişteki benzer adımlarını getirdi.

Türkiye yıllardır ilişkilerin kopuk olduğu Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Yunanistan gibi ülkelerle son dönemde normalleşme adımları attı. Geçen yıl İsrail ile de ilişkileri uzun bir aradan sonra normalleştiren Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun New York'ta bir araya gelmesinden sonra İsrail-Hamas savaşı sebebiyle kopmuştu. 

KAŞIKÇI CİNAYETİ SONRASINDA NORMALLEŞME GELDİ

Ankara'nın en keskin dönüşlerinden biri Suudi Arabistan'la gerçekleşti... Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda yaşamını yitirmesi sonrasında gerilen ipler önceki yıllarda yumuşamıştı. 

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

Sözcü'nün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıllarda Suudi Arabistan'a giderek daha önce Kaşıkçı cinayetinde suçladığı Riyad yönetimiyle bir araya geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile bir araya gelen Erdoğan daha sonra Selman ve heyetini ağırlamış ve iki ülke arasındaki ilişkilerde normalleşme yoluna gidilmişti. Bu görüşmelerde ekonomik iş birliği ile ilgili adımlar atıldı. 

SEÇİM ZAMANI BOZULAN İLİŞKİLER DÜZELDİ

Geçen yıl hem Türkiye hem de Yunanistan'da arka arkaya yapılan seçimler dolayısıyla Ege'nin iki yanında tansiyon yüksekti... 

İki ülke liderleri birbirlerine çok sert ifadeler kullanırken, seçimden sonra ise ilişkilerde normalleşme yoluna gidildi. Özellikle ABD'nin iki ülkeye F-16 ve F-35 satışına yeşil ışık yakmasından sonra Ankara-Atina hattında yumuşama yaşandı. 

BAE İLE DE NORMALLEŞME YAŞANDI

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın, 2017'den beri Katar'a uyguladığı ambargoyu kaldırmasından sonra normalleşme adımlarının atıldığı Türkiye-BAE arasında da taraflar geri adım attı. Birleşik Arap Emirlikleri ayrıca, Mısır'da demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonra Sisi'ye destek vermiş ve Türkiye'nin karşısına geçmişti.

Uzunca bir süre birbirini suçlayan iki ülke arasındaki kriz karşılıklı ziyaretler ile normalleşme yoluna girdi. Bu sürecin sonucunda ise birçoğu ekonomik olan anlaşmalara imza atıldı.