Yeneroğlu, Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı” şarkısının söylenmesini ve aynı kampanyanın logosuyla başlayan “HealthTürkiye” filminin televizyon ve radyolarda “ücretsiz ve zorunlu” olarak yayınlanacağı iddialarını bakanlara sordu.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “parti-devlet” tartışmalarını TBMM gündemine taşıdı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Okan Konuralp, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı” logosuyla başlayan “HealthTürkiye” isimli tanıtım filminin televizyon ve radyolarda “ücretsiz ve zorunlu” olarak yayınlanmasına karar verildiğini ifade etmişti. Bunun üzerine bağımsızlık ve tarafsızlık vurgusu yapan Yeneroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları sordu:

‘Başka reklam filmleri de söz konusu mu?’

1- RTÜK, iddia edildiği şekilde, bir siyasi partinin seçim kampanyasında kullanılan logonun yer aldığı tanıtım filminin televizyon ve radyolarda ücretsiz ve zorunlu olarak yayınlanması yönünde bir karar almış mıdır?

2- RTÜK tarafından bu yönde alınmış bir karar var ise tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesi ile bağdaşmayan bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?

3- Karara konu tanıtım filmine benzer mahiyette bir parti propagandasına neden olabilecek başka reklam filmleri de söz konusu mudur? Aynı şekilde bu reklam filmlerinin de ücretsiz ve zorunlu olarak televizyon ve radyolarda yayınlanması için planlama yapılmakta mıdır?

‘Emir hangi makam tarafından verildi?’

Yeneroğlu, Polis Akademisi Bandosu’nun AK Parti müziği çalması üzerine ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu soruların yanıtını istedi:

1- Siyasi bir partinin seçim faaliyeti kapsamında bestelenen bir şarkının Polis Akademisi Bandosu tarafından tertip edilmesi, çalınması ve söylenmesi Polis Akademisi Bandosu’nun kendi takdiri ile mi gerçekleşmiştir? Eğer bir emir doğrultusunda çalınmış ise bu emir hangi makam tarafından verilmiştir?

2- Söz konusu şarkının çalınması emir doğrultusunda gerçekleşmiş ise bu emir yazılı olarak mı yoksa sözlü olarak mı verilmiştir?

 

3- Yukarıda bahsedilen kanuna ve anayasaya aykırılık halleri gözetilerek hukuka aykırı emri veren ve hukuka aykırı emri yerine getiren personeller hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?