Diyarbakır’da başkanlığını AKP’li Hüseyin Beyoğlu’nun yaptığı Bağlar Belediyesi sınırları içindeki Turgut Özal Bulvarı üzerinde yerel seçim öncesi başlayan kaçak yapılaşma tam gaz devam ediyor.

İnşaat ruhsatı için müteahhit Nusret Bekiranlı’dan 5,5 milyon lira rüşvet istediği iddiasıyla hakkında rüşvet, irtikap suçundan Ağır Ceza Mahkemesine AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun yönettiği Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kaçak yapı patlaması yaşanıyor.

Sözcü'den Çzgür Cebe'nin haberine göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün de tam karşısında yer alan kaçak yapılar için TMMOB’un bugüne kadar yaptığı suç duyurularından ise hiçbir sonuç alınamadı.

Sessizliğiniz Utanç Verici: Bu Saygısızlık ve İhanete Karşı Neden Suskunsunuz? Sessizliğiniz Utanç Verici: Bu Saygısızlık ve İhanete Karşı Neden Suskunsunuz?

6 Şubat depreminden sonra köy-kent olarak bilinen bölgedeki binaların önemli bir kısmı ağır hasarlı olduğu için yıkılmıştı. Yerlerine daha modern bir yapılaşma beklenirken, son 1 yılda bölgede mantar gibi kaçak yapılar yükseldi.

31 Mart seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlığını yaptığı Bağlar Belediyesi bu duruma kayıtsız kalıp herhangi bir müdahalede bulunmayınca kaçak yapılar bir anda mantar gibi şehrin orta yerinde yükseldi. İç içe, bitişik nizam imara, mevzuata aykırı bazıları 5, bazıları 2 kat olarak inşa edilen kaçak yapılar imar kirliliğine neden olurken, bu manzaranın tam karşısında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün de olması dikkat çekti. 

İnşaat Mühendisleri Odası'nın imar kirliliğine neden olmak, görevi kötüye kullanmak suçlarından şimdiye kadar 200 şikâyet ve suç duyurusunda bulunduğu ancak herhangi bir sonuç alamadığı öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İMO, yapıların olası bir depremde yapının zarar görme olasılığının yüksek olduğunu belirterek vatandaşları kaçak olarak inşa edilen, ruhsatsız yapılardan ev almaması konusunda uyardı. Bağlar Belediyesi’nin kaçak inşaatlara göz yumması ve müdahale etmemesinin, sağlıksız yapı stoklarının oluşmasına ve hukuksuzluğu teşvik ettiğini belirten İMO, kamu kuruluşlarını göreve çağırdı.