Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonra dünyanın dört bir yanından ülkeler Türkiye'ye yardım için harekete geçti. 90'dan fazla ülke arama kurtarma ekibi yollamak istediğini söyledi. 60'tan fazla ülkenin ekipleri Türkiye'ye gelerek bölgede çalışmalara başladı. Yurt içindeki yardım seferberliğinin benzerinin dost ülkelerden geldiği görüldü.
Türkiye'de, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler yüzyılın afetini yaşadı. Binlerce binanın yıkıldığı 10 ilde 16 bin 546 kişi hayatını kaybetti, 66 bin 132 kişi yaralandı. Deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarmın ilan edilmesinin ardından arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke Azerbaycan oldu. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 34'ü sağlık çalışanı olmak üzere 725 personeli, arama kurtarma çalışmalarında yer alıyor.
Savaşın yıkımı altında olan Ukrayna bile büyük felakete kayıtsız kalmadı, Türkiye'ye destek için 87 kişilik arama kurtarma ekibi, 18 araç ve 10 köpek gönderdi. ABD'den Avrupa'dan, Ortadoğu'dan, Asya'dan Uzak Doğu'dan Afrika'dan gelen binlerce arama kurtarma uzmanı canları kurtarmak için canla başla işe girişti.
'24 AB ÜLKESİNDEN 38 EKİP'
Avrupa Birliği Komisyonu da AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında sevk edilen ekiplerle ilgili bilgiyi güncelledi. Avrupa Birliği Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'dan toplam 38 ekip Türkiye'ye sevk edildi.
Bu ekiplerde, arama kurtarma görevlileri ve tıbbi uzmanlar dahil 1650 kişi bulunduğu, ayrıca ekiplerin yanında 104 arama kurtarma köpeğinin yer aldığı belirtildi. Avrupa ülkelerinden gelen ekiplerin çalışmaları sonucu şu ana kadar 36 kişinin enkaz altından kurtarıldığı bildirildi.
Bunun dışında AB'nin Türkiye'ye yönelik yardımlar kapsamında şu ana kadar 500 geçici konaklama ünitesi, 2 bin çadır ve 10 bin 500 yatak gönderilmesi için harekete geçtiği ifade edildi. Prefabrik konaklama ünitelerinde 5 kişinin, çadırlarda da 4 kişinin kalabileceği aktarıldı.
'ARAMA-KURTARMA EKİBİ GÖNDEREN ÜLKELER'
Savaşın yıkımı altında olan Ukrayna da Türkiye'ye destek için 87 kişilik arama kurtarma ekibi, 18 araç ve 10 köpek gönderdi. Tayvan'dan ise arama kurtarma çalışmalarına destek amaçlı 44 kişilik bir ekip Türkiye'ye geldi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi, Türkiye'ye gönderildi. Kazakistan da destek için Türkiye'ye 60 kişilik yeni bir arama kurtarma ekibi yolladı.
'ARNAVUTLUK, POLONYA, GÜRCİSTAN...'
Gürcistan da depremlerin ardından Türkiye'ye 40 kişilik arama kurtarma ekibi daha gönderdi. Ekibin, 60 kişiden oluşan ve Adıyaman'da görev yapan ilk ekiple arama kurtarma çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.
Arnavutluk Savunma Bakanlığının, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından arama kurtarma operasyonlarına yardımcı olmak üzere gönderdiği 53 kişilik ekip, Malatya'daki çalışmalara katıldı. Deprem bölgesinde görev yapan Arnavut arama ve kurtarma uzmanı sayısının 63'e ulaştığı belirtildi.
Polonya, deprem sonrası Türkiye'ye 76 kişilik arama kurtarma ekibi göndermişti. Polonyalı ekip Adıyaman'ın Besni ilçesindeki çalışmalarında şu ana kadar 10 kişiyi kurtardı. Polonyalı madencilerin yanı sıra 52 kişilik sağlık ekibinin de bölgeye gideceği bilgisi, Polonyalı yetkililer tarafından ifade edilmişti.
'ABD ORDUSUYLA YARDIMLARI GÖNDERDİ'
ABD Ulaştırma Komutanlığı (USTRANSCOM), ABD Avrupa Komutanlığı (USEUCOM) ve ABD Avrupa Hava Kuvvetleri (USAFE) koordinasyonunda 159 USAR personeli, 12 askeri çalışma köpeği ve yaklaşık 77 tonluk özel ekipmanı taşıyan ABD Hava Kuvvetlerine ait iki C-17 Globemaster III uçağı da İncirlik Hava Üssü'ne indi.
İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu 728. Hava Hareketlilik Filosunun girişimleriyle ABD Hükümetinin, Türk makamlarını desteklemek için gönderdiği ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) Afet Yardım Müdahale Ekipleri, kısa süre içinde Adıyaman'da çalışmaya başlayacak.
'ERMENİSTAN, PAKİSTAN, GÜNEY KORE, HİNDİSTAN....'
Hindistan'dan 201 personel sahada bulunuyor. Bunların 102'si arama kurtarma ekibiyken, 99'u sağlık ekibinde görev alıyor. 50 kişilik arama kurtarma ekibi daha yollanması bekleniyor.
Pakistan'dan ise 52 kişilik bir arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. Pakistan tarafından çadır, battaniye ve temel ihtiyaçlar da Türkiye'ye gönderilen yardım içerisinde yer aldı.
Ermenistan yönetimi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 57 kişilik bir ekip gönderdi.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığında Güney Kore'den gönderilen ekipte, Dışişleri Bakanlığından 1 kişi, Milli Savunma Bakanlığından 49 kişi, Ulusal Yangın Teşkilatından 62 kişi, Kore Uluslararası İşbirliği Ajansından (KOICA) 6 kişi dahil olmak üzere toplam 118 kişi yer alıyor.
'RUSYA EKİP SAYISINI YENİ İLAVELERLE ARTIRDI'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de deprem sonrasında arama kurtarma çalışması yapan Rus ekiplerinin sayısının artırılmasını istediği bildirildi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya’dan Türkiye’ye bugün 50 kişilik bir ekibin ve 11 doktorun daha gönderildiği hatırlatılarak, böylece gönderilen Rus uzman sayısının 150’yi geçtiği aktarıldı.
'İSRAİL ARAMA-KURTARMA EKİBİNE SAHRA HASTANESİ EKİBİNİ DE DAHİL ETTİ'
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, depremlerin ardından afet çalışmalarına destek olmak üzere oluşturulan 82 kişilik ekibin bugün sabah saatlerinde Adana'ya ulaştığını belirtti.
İsrail, 7 Şubat'ta afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekip, arama kurtarma köpekleri ve ilk etapta gerekli olan 16 ton acil yardım malzemesi yollamıştı. Deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere İsrail, bu akşam aralarında arama kurtarma uzmanı, tıbbi hekim, doktor, hemşire ve paramedikler bulunan 230 kişilik İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) acil yardım ekibini ve yüzlerce ton malzeme taşıyan 15 İsrail askeri kargo uçağı da Türkiye'ye gönderdi.
Belarus'tan, depremlerden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarında yer alacak ekip uçakla Türkiye'ye hareket etti. Belarus Acil Durumlar Bakanı Vadim Sinyavskiy, yaptığı açıklamada, bugün 32 kişilik ilk grubun deprem bölgesine gönderildiğini kaydederek, ekibin Türkiye'ye ulaştıktan sonra konuşlanacağı yerin Türk yetkililerince belirleneceğini ifade etti.
'BİNLERCE KİLOMETRE ÖTEDEKİ JAPONDA YENİ EKİPLER GÖNDERİYOR'
Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirterek, Türkiye’de görev yapacak ekipte 41 arama ve kurtarma personeli ile özel eğitimli 4 köpeğin yer aldığını açıkladı.
Cezayir’den gelen 89 kişilik arama kurtarma ekibi de Adıyaman'da çalışmalarına devam ediyor.
Kuveyt'in yolladığı 46 kişilik arama kurtarma ekibi de çalışmalarını Hatay'da sürdürüyor.
Moğolistan da depremler sonrasında Türkiye'ye 35 kişilik arama kurtarma ekibi ve sağlık personeli gönderdi.
Venezuela'dan ise Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatıyla Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.
Daha önce 18 kişilik arama kurtarma ekibi göndereceğini duyuran Japonya'dan 55 kişilik bir grup da yarın gelecek.
'İNSANİ YARDIM, UZMAN EKİPLER, DOKTORLAR DA GELİYOR'
Tacikistan’dan 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve bir cerrahın da Tacikistan Cumhuriyeti Acil Durum ve Sivil Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Sulaimon Isozod liderliğinde yarın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ayrıca Tacikistan'dan Türkiye'ye yaklaşık 25 ton insani yardım gönderilecek.
Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için 7 farklı ekip gönderildiğini belirterek "Bu akşam itibarıyla toplam 156 Macar uzman ve 28 köpek deprem bölgelerinde görev alacak" dedi.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de ülkesinin Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla uzman ekip göndereceğini bildirdi.
Kaynak:Karar