İtalya’dan Kanada’ya Batılı ülkeler İsrail’e silah ambargosu başlatırken Türkiye’den kalkan gemilerin katliam ordusunun kritik ihtiyaçlarını taşıması vicdanları kanatıyor. Kirli ihracatın kalemleri arasında silah ve barutun da olması sabırları taşırdı. Ticaret Bakanlığı ise resmi TÜİK kayıtlarına rağmen “Gönderilen mallar aslında Filistin’e gidiyor. Taşınan da harp silahı değil av silahı’ iddiasını ileri sürdü.

Gazze’de soykırımın boyutu büyürken İslam ülkelerinin tepkisi kınamadan öteye geçmedi. Buna karşı Batılı ülkeler geç de olsa katliamcıya karşı somut adım attı. İtalya, İspanya, Hollanda ve Japonya gibi ülkeler İsrail’e silah satışını askıya aldı. İspanya Dışişleri Bakanı Albares “Bu durum devam ettikçe silah satmayacağız” dedi. Ancak çelik, gıda, dikenli tel gibi İsrail ordusunun en kritik ihtiyaçlarının Türkiye’den karşılanması kamuoyunu rahatsız etti.

‘TÜRKİYE TİCARET GEMİLERİNİ DURDURMAK İÇİN NE BEKLİYOR’

Ticaretin boyutu ne olursa olsun Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarını zedeleyen sürecin bitirilmesi gerektiği belirtildi. Türkiye’den İsrail’e ticaret resmi kurumların verilerine yansırken Ticaret Bakanlığı dikkat çeken açıklama yaptı. Gönderilen ürünlerin barut değil ‘jel yakıt ve av silahı’ olduğu kaydedildi. Bu değerlendirme karşısında ‘Avrupa’nın yaptığını biz niye yapamıyoruz? Silahın da patlayıcı, yanıcı maddenin de hiçbir türü ticarete konu olmasın’ denildi.

BUNLAR DA FİLİSTİN’E Mİ GİDİYOR: RADYOAKTİF ELEMENT BARUT VE PATLAYICI MADDE NÜKLEER REAKTÖRLER SİLAHLAR VE MÜHİMMAT

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında İsrail’e ihracatın devam ettiği kabul edildi, ancak resmi kayıtlardaki barut ve patlayıcı maddeler başlığı altında aslında ‘jel yakıt ve çakmak gazı’, silahlar ve mühimmat başlığı altında ise ‘av tüfeği yedek parçası’ ihraç edildiği öne sürüldü. Ürünlerin varış noktasının da Filistin olduğu söylendi. Ancak söz konusu ürünler ‘Filistinliler bunları ne yapıyor ki?’ sorusuna yol açtı.2803krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail’in yıllardır Filistin’e uyguladığı zulüm artık katliama dönüştü. Çocuk kadın demeden Filistin halkını katleden İsrail’e eleştiriler sözlü olarak kalırken, yükselen seslere ciddi bir yaptırım hala gerçekleşmedi. Savaşın başlamasıyla birlikte ithalat ve ihracatta düşüş oldu fakat sonrasında yeniden özellikle Türkiye’nin ihracatı hızla artmaya başladı. Kasım-Aralık 2023 aylarında ihracat rakamlarındaki yükseliş verilere de yansırken, hükümet tarafından da ihracatı 23 milyar dolara çıktığı ifade edilmişti.

2024’te yayınlanan ‘ihracatta hedef ülkeler listesi’nden İsrail’in çıkarılmasına rağmen, ihracatta artış durmadı. Aralık 2023’te bir önceki aya göre İsrail’e olan ihracat yüzde 34,5 artarak 429 milyon dolara çıktı. Ocak ayında yüzde 18,5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20,7 artarak 422,2 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde gündeme getirdiğimiz İsrail ile olan ihracat haberlerinden sonra hükümet kanadından da farklı açıklamalar gelmişti.

Filistin’e destek için halkı meydanlara toplayan hükümet Galata’da büyük bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlik sonrasında kahve zincirleri, hamburger zincirleri ve Coca Cola boykot edildi. Bazı vatandaşlar günlerce zincirler önünde eylemler yaptı. İsrail’e olan ihracat rakamlara yansıdıkça söylemler de değişti. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda İsrail’e olan ihracatın Filistin’e gittiği aktarıldı. Yani savaş sürecinde de İsrail’in yaptığı zulme rağmen ticaret kesilmedi. Demir çelik, çimento, dikenli tel, av tüfeği ve çakmak gazı ihracatları sürdü. Ticaretin devam etmesi sosyal medya üzerinde de tepki çekti. ‘Hani Filistin’e yardım malzemesi gidiyordu?’ soruları üzerine ‘Çimento ile konut, demir çelikle inşaat, dikenli telle sınırlarını mı koruyorlar?’ paylaşımları yapıldı. Yapılan zulüm karşısında sadece sözlü olarak ‘Filistin davamızdır’ denildi ama gemiler ticarete tam gaz devam etti.

Gazze’de soykırımın boyutu büyürken İslam ülkelerinin tepkisi kınamadan öteye geçmedi. Buna karşı Batılı ülkeler geç de olsa katliamcıya karşı somut adım attı. İtalya, İspanya Hollanda ve Japonya gibi ülkeler İsrail’e silah satışını askıya aldı. İspanya Dışişleri Bakanı Albares “Bu durum devam ettikçe silah satmayacağız” dedi. Ancak çelik, gıda, dikenli tel gibi İsrail ordusunun en kritik ihtiyaçlarının Türkiye’den karşılanması kamuoyunu rahatsız etti.

İL BAŞKANI ‘MONTAJ’ DEDİ, BAKANLIK RESMEN YALANLADI

Karar TV yayınına katılan AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe “İsrail’le ticaret’in sorulması üzerine “Mesela bugün biri fotomontajlamış, TÜİK bir veri yayınlamış işte ‘İsrail’e barut satılmış’ falan” dedi. Programın sunucusu Yıldıray Oğur’un ‘Montaj mı yani onlar’ sorusuna Kabaktepe “Fotomontaj. İşte bakanlarımız açıklama yapacaklar. Böyle bir şey yok” karşılığını verdi.

Oğur’un “TÜİK’in açıkladığı belge” diye sorması üzerine Osman Nuri Kabaktepe şunları söyledi:

“TÜİK’in açıkladığı öyle bir belge değil o yani. Birinin hazırladığı bir belge... İşte sosyal medya...”

Ancak AK Parti İstanbul İl Başkanı Kabaktepe’nin ‘fotomontaj’ dediği belge TÜİK’in sitesindeki “Dış Ticaret İstatistikleri” arasındaki “HS2(Fasıl) Sınıflamasına Göre Dış Ticaret (Fasıl-Ülke)” bölümünde yer almaya devam ediyor. ‘Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler’, 93. maddesi ise “Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı” kalemlerinden oluşuyor. Montaj denilen verilere de dün bakanlık da açıklık getirdi. Bakanlık resmen ‘veriler doğru ama içerik yanlış’ dedi. Silah yerine av tüfeği, barut yerine çakmak gazı gönderiliyor denildi.

Kim İzin Verdi, Kim Durduracak? Acının Yıl Dönümünde Bilinçli Provokasyon, Utanç Projesi İptal Edilmeli Kim İzin Verdi, Kim Durduracak? Acının Yıl Dönümünde Bilinçli Provokasyon, Utanç Projesi İptal Edilmeli

NE TİCARET DURDU NE DE GEMİLER

İsrail ile yapılan ticaret de Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine (2022-2023) kıyasla yüzde 50’den fazla azaldığını kaydetti. Fakat veriler aslında tam da öyle demiyor. 2024’te yayınlanan ‘ihracatta hedef ülkeler listesi’nden İsrail’in çıkarılmasına rağmen, ihracatta artış olduğu görülüyor. Yeni yılda da İsrail ile olan ticaret bağı durmadı. O kadar söylemlere rağmen ihracat yeniden yönünü artışa çevirdi. Geçen yıl Galata’da düzenlenen mitingde de soykırıma karşı ortak duruş sergilenmişti. Bir tarafta ‘kahrolsun katil İsrail’ nidaları yükselirken, diğer taraftan da gemiler ticaret için İsrail’e demir atmaya devam etti. Fakat çeyreklik bazda bakıldığında TÜİK verilerine göre 2023 yılının Ekim-Aralık aylarında Türkiye’den İsrail’e 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bu miktar 2022 yılının aynı döneminde 1,67 milyar dolar idi. Bu da son bir yılda yüzde 34 düşüş oldu. Yıl genelinde bakıldığında ise 2023’te Türkiye İsrail’e 5,43 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Bu sayı 2022’de 7,03 milyar dolar; 2021’de ise 6,36 milyar dolar gerçekleşmişti. 2023 yılındaki ihracat toplamı en yüksek üçüncü veri olarak kayıtlara geçti.

DEMEK Kİ İSRAİL’E İHRACAT SÜRÜYORMUŞ

Karar’ın Ocak ayında gündeme getirdiği İsrail’e silah ihracatı haberi üzerine dün yeniden gündeme gelen konuyla ilgili hem bakanlık hem de T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı. İhracatın yapıldığını doğrulayan açıklama, madde içeriklerinin farklı olduğunu anlattı. Açıklama şöyle sürdü: “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Türkiye’den İsrail’e barut, silah ve mühimmat ihracatı devam ediyor’ iddiası doğru değildir. Her zaman Filistin’in haklı davasının yanında yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Filistinlilere zarar verecek herhangi bir faaliyet içinde bulunması mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İsrail ile askeri mühimmat ticareti, askeri eğitim ve tatbikat da dahil hiçbir faaliyette bulunmamaktadır.

Bu çerçevede bazı sosyal medya paylaşımları ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda; İddiaya konu ihracat listesinde yer alan 93. fasıldaki ürünler, savaş silahları ve mühimmatı değil, spor ve av gibi kişisel amaçlı kullanılan, yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleridir. TÜİK verilerine göre, ihracatı zaten çok düşük olan spor ve av amaçlı tüfeklerin ihracatı, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana gerçekleşmemektedir. Yine ihracat listesindeki 36. fasılda yer alan, “Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritleri, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler” başlığı altında ihraç edilen ürünlerin, “jel yakıt ve çakmak gazı” olduğu tespit edilmiştir. Gümrük Tarife Cetvelinin fasıl başlıklarında yer alan ve özel firmalar tarafından ihraç edilen ürünlerle ilgili kamuoyunun manipüle edilmeye çalışıldığı belirlenmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

‘MİLLETİ SOKAĞA DÖK AMA GEMİLERİ DENİZE’

Yapılan açıklama sosyal medyada da tepki topladı. Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Silah ve mühimmat satmıyoruz ama İsrail’in katliamlarını göz ardı ederek her türlü ticarete devam ediyoruz açıklaması. Bakan Ömer Bolat bey adına da üzülmemek mümkün değil. Bir kişi de mi bu zillet bana yakışmaz, ne millete ne de Allah’a bunun hesabını veremeyiz diye istifa etmez?” dedi. Başka bir kullanıcı ise “İhracat niye komple durmuyor diye cevap vereceğinize, sadece çakmak gazı gidiyormuş diye sineye çekin diyorsunuz yani” yorumunu yaptı.

Ticaret Bakanlığının paylaşımları altında “Ticaret yok diyemiyor ama. Aylardır konuşulan konunun seçime 5 gün kala açıklanma ihtiyacının duyulması. Ticareti kesin samimi iseniz, İsrail üzerinden de para kazanmayın madem hassassınız, kesin ticareti. 6 gemi gidip geldiği de mi yalan? Milleti sokağa dök İsrail’i lanetle. Yüzbinlerce çoluk çocuk öldüren İsrail ile hiçbir şey olmamış gibi ticaretini devam ettir. Onca Colaları millete döktürdünüz. İyice tiksindiriyorsunuz insanları. Devlet kademelerinin birbirlerini yalanladığı Türkiye yüzyılı. Siyonist katilin işini herhangi bir açıdan kolaylaştıracak çöp satsan yaptığın yanlıştır. Ne sattığını değil hala neden satış yaptığını sorguluyoruz. İsrail’in askeri ve ekonomik açıdan bunaltılması gerekirken onu satmadık bunu sattık edebiyatı ile kabahatinden sıyrılamazsın” gibi yorumlar yapıldı.