Türkiye, 16 gün sonra gerçekleşecek 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Genel Seçim'lere kilitlendi. İki haftadan az bir süre kalan seçimlerde siyasi parti ve liderleri Türkiye'deki sorunlara yönelik kendi çözümlerini halka anlatıyor. Ankara Enstitüsü, seçmenlerin kararını etkileyen temel siyasal ve toplumsal dinamikleri konu edinen bir araştırmaya imza attı.

Ankara Enstitüsü, 'Türkiye’de Toplum-Siyaset-Devlet İlişkisine Bakmak' rapor yayımlayarak deprem, göç, demokrasi, milliyetçilik, Kürt sorunu gibi daha tarihsel ve yapısal başlıklara yönelik algı ve tutumları ele alan bir çalışma hazırladı.

SAHA ARAŞTIRMASININ BULGULARI YORUMLANDI

Rapor, 21-26 Mart 2023 tarihleri arasında, tüm illerden rassal olarak seçilen 2.346 katılımcı ile gerçekleştirilen saha araştırması bulgularının yorumlanmasından oluşurken araştırmayı, Prof. Dr. Evren Balta ve Doç. Dr. Hatem Ete'nin imzası bulunuyor.

Çalışmanın girişinde yer alan ifadeler şu şekilde:

"'Türkiye’de Toplum-Siyaset-Devlet İlişkisine Bakmak' başlıklı rapor, 21-26 Mart 2023 tarihleri arasında, tüm illerden rassal olarak seçilen 2.346 katılımcı ile gerçekleştirilen saha araştırması bulgularının yorumlanmasından oluşmaktadır.

TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SEÇİMİ

Karar'dan Murat Demircioğlu'nun haberine göre, Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılında kendi tarihinin en önemli seçimlerinden birine hazırlanıyor. Ankara Enstitüsü olarak, kamuoyunun seçmen tercihlerindeki son duruma odaklandığı bir zaman diliminde, seçmenlerin kararını etkileyen temel siyasal ve toplumsal dinamikleri çözümlemeye yönelik daha ayrıntılı bir araştırma yapmayı anlamlı bulduk. Bu çerçevede, toplumun Maraş depremi ve Suriyeli mülteciler gibi daha güncel gelişmelerin yanı sıra demokrasi, milliyetçilik ve Kürt sorunu gibi daha tarihsel ve yapısal başlıklara yönelik algı ve tutumlarını açığa çıkarmaya çalıştık.

PANORAMATR’nin saha çalışmasını gerçekleştirdiği araştırmayı, Prof. Dr. Evren Balta ve Doç. Dr. Hatem Ete yorumladı.

Araştırmanın ve raporun, siyasal tercihlerin arka planındaki karmaşık siyasal ve toplumsal dinamiklerin daha doğru anlaşılmasına katkıda bulunacağını umuyoruz."

'ÜÇ KUTUPLU BİR SİYASAL DÜZEN VAR'

Raporun 'Yönetici Özeti' bölümünde yer alan açıklamalarda "Türkiye’de hâlâ üç kutuplu bir siyasal düzen olduğunu gösteriyor. Bu kutuplardan ilki AK Parti ve MHP tarafından temsil edilen iktidar bloğudur. Bu bloğun karşısında ise CHP ve İYİ Parti yer alıyor. Bu iki bloğun seçmenlerinin tutum ve davranışları zaman zaman ayrılsa da büyük oranda birbirine benziyor. Bu iki bloğun karşısında ise tutum davranış ve değerler konusunda bu iki bloktan önemli ölçüde ayrışan HDP seçmeni yer alıyor" ifadeleriyle Türkiye'deki siyasi kutuplaşmaya dikkat çekildi.

Seçmenlerin tutumlarının siyasi partilere göre şekillendirdiklerine işaret edilen raporda "Bu araştırmanın bir diğer önemli bulgusu katılımcıların büyük bir çoğunluğunun siyasetlerini ve çerçevelerini kendi siyasi partilerinin tutumuna göre şekillendirmekte olduğudur" denildi.

RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ