ABD ve NATO’nun siyasi ve ekonomik yaptırımlarına rağmen Ukrayna’ya saldıran Rusya lideri Vladimir Putin’in bundan sonra atacağı adımları Batı’nın istihbaratını meşgul etmeye devam ediyor.

NATO’nun istihbarat birimleri, Putin'in kendisi ortaya çıkardığı bir çember içinde kapana kısıldığı görüşündeler ve bundan endişelenmiyor değiller.

Putin’in hasta olduğuna dair spekülasyonlar yapılıyordu. Ancak birçok uzman Putin'in oldukça izole bir durumda olduğunu ve çevresinde alternatif olabilecek fikirleri dile getirecek kimse olmadığını değerlendiriyor.

PUTİN KARAR VERİCİ

CIA'in Rusya operasyonlarını yönetmiş bir isim olan John Sipher, " Kremlin'in bir sonraki adımını anlamaktaki zorluğun arkasında, Putin'in tek karar verici olması yatıyor" diyor.

İngiltere'nin Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) eski başkanı John Sawers "en yakınındaki isimler bile bilmezken" Putin'in ne düşündüğünü öngörmenin güçlüğüne vurgu yapıyor.

Onu yakından gözlemleyenler, 1990'larda Rusya'nın yaşadığı, Sovyetler sonrası kargaşa dönemini unutturma arzusu ile hareket ettiği görüşündeler.

PUTİN NÜKLEER SİLAH KULLANIR MI?

Psikoloji profesörü olan Adrian Furnham, Putin'in ani bir kararla "düğmeye basın" diyebileceği endişesinin olduğunu söylüyor.

Buna göre Rus liderin, düşmanlarını geri çekilmeye zorlamak için, nükleer silah kullanımı dahil, her şeyi yapabilecek bir deli adam olarak göstermek isteyebileceği de değerlendiriliyor.

BATI İÇİN PUTİN'İN NİYETİ DAHA ÖNEMLİ 

Onu, tehlikeli bir tepki verecek hale getirmeden nereye kadar zorlayabileceklerini tahmin edebilmeleri büyük önem taşıyor.

"Putin'in kendine bakışında, hataya ve zayıflığa yer yok. Hatta bunlara karşı nefret besliyor." diyen eski diplomat Ken Dekleva devam ediyor: "Köşeye sıkışmış bir Putin, daha tehlikeli bir Putin'dir. Bazen ayının kafes dışına çıkış ormana geri dönmesine izin vermek daha hayırlıdır"