En az 53 bin 537 vatandaşın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde, bölge valilerinin afet öncesi ve sonrasında gerekli önlemleri almadığına ilişkin yapılan suç duyurusu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedildi. Şikayetin işleme konmamasına karar veren Başsavcı Bekir Şahin, iddiaların "somut bilgi ve belgeye dayanmadığını" söyledi.

Üzerinden bir yıl geçen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Avukat Tacettin Çolak, deprem bölgesindeki valilerin deprem öncesinde ve sonrasında gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Çolak’ın suç duyurusunu işleme alan savcılık, valiler hakkındaki dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda valiler hakkındaki şikayetin “işleme konulmamasına karar” verdi.

'İDDİALAR SOMUT KANITLARA DAYANMIYOR'

Cumhuriyet’in haberine göre; kararda, depremden hemen sonra arama ve kurtarma çalışmalarının başladığı belirtildi. Başsavcı Şahin imzalı kararda özetle şöyle denildi:

“... Deprem sonrasında yerel Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalar sırasında hasar gören/yıkılan ilgili bina ve/veya bölge, depremden etkilenen vatandaşlarımız arama ve kurtarma çalışmaları bakımından bir valinin sorumluluğunun tespit edilmesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na durumun bildirilmesi durumunda gereğine tevessül edilebileceği, aynı şekilde somut olarak bir fiil isnadında bulunulması halinde de yine gerekli inceleme ve işlemlerin yapılmasının mümkün olduğu hususları dikkate alındığında; deprem bölgesindeki valiler hakkında iddiaların soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı anlaşılmıştır.”

1-005.jpgAvukat Tacettin Çolak

Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı

'BU KADAR ÖLÜMDEN BAŞKA NE KANIT İSTİYORLAR?'

Kararla ilgili açıklama yapan Tacettin Çolak, şunları söyledi:

“Suçluları kurtarmak için bu kanunsuz kararların altına imza atanlar da suç işliyor. Merkezi ve yerel yöneticilerin denetim görevlerini yerine getirmemeleri, deprem fay hattındaki çürük zeminleri yapılaşmaya açarak denetimsiz binaların yapılmasını teşvik etmeleri sonucunda yaşanan deprem felaketinde yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın ve binlerce yıkılan binanın varlığı dahi başta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin olmak üzere diğer savcıların hukuku uygulamasına yetmiyorsa, bu taşlaşmış vicdanlara ve kanunsuzlara ne anlatılabilir ki? Bu kadar ölüm ve yıkımdan başka nasıl bir ‘somut bilgi ve belge’ istiyorlar?”