Türkiye Cumhuriyeti devleti ne çok doğulu ne de çok batılı olabilir. Türkiye önemli bir jeopolitik konuma sahip olması nedeniyle bölgede askeri ve bürokrasi açıdan güçlü olmak zorundadır.

S 400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ, F 35 Lightning II bu iki sistem birbirinden bağımsız olmasına rağmen bir o kadar da Orta Doğu bölgesi için birbirine en fazla bağımlı saldırı ve savunma silah sistemleridir.

Orta Doğu’nun jandarması olarak kendini ön planda tutan Amerika, PYD terör örgütüne binlerce tırlık yardım yapmasına rağmen, NATO müttefiki olan Türkiye’ye PATRİOT hava savunma sistemini vermemesi Türkiye’nin doğu bloğu Ülkelerine yakınlaşmasına neden olmuştur.

Rusya’nın üretimini yapıp her geçen yıl modernizasyonuna gittiği S400 Hava Savunma Sistemi Türkiye’nin Patriot sistemlerinden sonraki ikinci durağı olmuştur. ABD ile Türkiye arasında sağlanamayan Anlaşma Rusya ile sağlanmış olmalı ki 2019 içerisinde bu elektronik sistemin Türkiye’ye kurulacağı yönünde açıklamalar her geçen gün ivme kazanmaktadır.

Türkiye F 35 Lightning II savaş jeti projesinin hem alıcısı(100 adet) hem de üreticisi konumundadır. F 35 Lightning II beşinci nesil bir savaş uçağı tipidir. Radara yakalanmama özelliğini taşıyan F 35 Lightning II Türkiye’de 1960 yapımı F4 Phantom savaş uçaklarının yerini alacaktır. Türkiye ASELSAN TAİ HAVELSAN TUSAŞ gibi savunma şirketlerinin üretmiş olduğu yerli savunma sistemleri ABD tarafından endişeyle karşılanmaktadır. Türkiye’nin Silah sistemleri konusunda elinin güçlü olmasını istemeyen ABD S 400 hava savunma sistemlerini bahane ederek bu hafta içerisinde Türk Hava Kuvvetleri personelinin uçuşlarını durdurmuş ve personelimizi beklemeye almıştır.

F 35 Lightning II savaş jeti projesinden çıkarılmamız durumunda;

  • Her satılan F 35 Lightning II satışından gelecek maddi kazanç iptal olmakla birlikte,

  • F 35 Lightning II için yapımına başlanan 2 adet uçak gemisi projesi

  • F 35 Lightning II projesinden alınan 100 adet uçağın maddi olarak 11’5 milyar dolarının bir kısmı ise ödenmiştir.

Alternatif bürokrasi uygulanmadığı sürece ABD’nin izlemiş olduğu F 35 Lightning II politikası, ülkemizi ekonomik olarak zarara uğratacağı apaçık ortadadır.

“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar.”

 

"Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk"