Tesettür Tam bir moda terimi haline gelen tesettür, aslından çok uzaklaştığı ve iki uç noktada da çok yanlış yorumlandığı için, tesettür hakkında bir "nedir?, ne değildir?" yazısı yazmak hasıl olmuştur. Atasoy Müftüoğlu'nun özet niteliğinde bir cümlesiyle giriş yapalım: "Modaya dönüştürülen başörtüsü mücadelesi kazanılmış, tesettür ve hicab mücadelesi bütünüyle kaybedilmiştir." Bir şeyin ne olduğunu anlamak en çok o şeyin ne olmadığını bilmekten geçer kanaatindeyim.

Bu yüzden öncelikle tesettür ne değildir? -Tesettür bedeni giyindirmek değildir. Bedenle birlikte davranışlara, yürüyüşe hatta bakışlara elbise giydirmektir. Bu yüzden giydiğimiz kıyafet bir anlam taşır ve ona göre bir davranış gerektirir. "Başımı kapatır istediğimi yaparım, istediğimi giyerim." demek değildir. -Kapalı olmayanlara kötü gözle bakmak değildir. Tesettür İslam dininin bir sembolüdür.

Bu yüzden tesettürlü kişi, bir müslüman gibi davranmalıdır. Müslümanlıkta olmayan "dışlama, ötekileştirme" gibi çirkin hareketleri sergilememelidir. Kapalı bir hanımefendinin kendi gibi olmayan başka bir hanımefendiye "kabuğu soyulmuş domates" benzetmesini yapması, tesettürle alakasız bir davranış olmakla birlikte çok çirkindir. -21.yy dünyasında yüz, göz, el kapatmak suretiyle bir dinin gerekliliklerini yerine getiriyorum demek değildir. Kuran bütün zamanlara inmiş bir kitap olarak bugün dünyasında güvenlik tehdidi oluşturabilecek bir kıyafeti giymeyi emretmez.

Peki nedir bu tesettür? -Bir yaşam tarzıdır. İnsan olmadan müslüman olunmayacağı gibi, hal hareketlerimize dikkat etmeyi benimsemeden saçımızı kapatmamızın bir manası yoktur.. -Kamusal alanda aktif olmaktır. Kadın, evden çıkmaması daha evla olan bir varlık olsaydı tesettür farz olmazdı. Kamusal alanda, özellikle belirtme gereği duyuyorum -kadın, erkek- karışık ortamda aktif olmayacak olsaydı tesettür diye bir ihtiyaç da doğmazdı.

Hz. Aişe'nin büyük bir siyasetçi olduğunu, ordu yönettiğini, mescidde kalkıp alenen soru sorduğunu bilip örnek alırsak, İslam dininin nasıl bir din olduğunu daha net anlayabiliriz. -Ve son olarak tesettür edeptir, zerafettir. Allah'ın rızasını gözeterek ve neden farz olduğunu bilerek yaşamaktır. İlgilenenler için tesettür ayetleri Ahzab 23/59 Nur 24/31 Nur 24/60 Ayet sayısının azlığı bizi düşündürmeli..

Evet var, ama abartmadan, amacından saptırmadan..

Saliha Firdevs