(Özendirmek gibi anlaşılmasın ama J)

 Çevremizde sigara içen arkadaşlarımızla, dostlarımızla, diğerleriyle ve özellikle de kendi iç sesimizle genelde şöyle konuşuyoruz;:

Sigara içerek akciğerlerinizi yok etmeyin;  kazandıklarınızın yarısını sigaraya harcamayın; hem ruhunuzu hem de malınızı kaybetmeyin; bak sigara kokusunun yanında durmak imkansızdır vb… Bunun gibi cümleleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Çünkü sık sık karşılaşıyoruz.

Ama bu sefer sigara içme  konusunda iyimser olmaya karar verdim. Ve sigara içmenin faydalarını araştırdım. Evet, doğru okudunuz.

Bu sefer araştırma konunumuz sigara içmenin yararları hakkında olacak:

 Sigara içmek ilk olarak Amerikan yerlileri tarafından keşfedildi. Yerli Amerikan kabileleri tütünü "Barış Hattı" olarak adlandırdıkları bir kavramla içini doldurdu. Her şey Büyük Coğrafi Keşif sırasında Kuzey Amerika'ya seyahat eden Avrupalı gezginlerin "Barış Çubuğu" nu kullanmasıyla başladı.

1492' den önce, Amerika kıtasındaki yerli halk dini ritüelleri tedavi etmek ve uygulamak için tütün kullandı. Christopher Columbus, 1492'de Amerika'yı keşfetti ve Avrupa'ya döndüğünde, bu kıtada hiç bilinmeyen tohumlar ve yapraklar getirdi.

Bir deyim var: "Beyaz deriler Amerika'daki tüm Amerikalıları yok etti, bu yüzden hala beyaz insanlardan intikam alıyorlar."

Columbus' un keşiflerinden biri olan Rodrigo De Jeres muhtemelen sigara içen ilk beyazdı. Daha sonra bağımlısı oldu ve ruhunun şeytan tarafından ele geçirildiği iddiasıyla tutuklandı. 1493'te, İspanya'nın ilk Barselona kentine gelen tütün, milyonlarca insanı etkileyerek Avrupa'ya hızla yayılmaya başladı. Özellikle tütünü sorun olarak gören bazı ülkeler, özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda tütüne karşı mücadele verdiler. Şöyle ki; İspanya' daki dini mahkemeler bile tütün kullanıcılarını yaktı. Osmanlı Devleti’ nde Padişah IV. Murad yaklaşık 1.000 kişiyi "tütün kullanan herkesi kesilecek" şeklinde ferman vererek idam etti.

Tütün II. Dünya Savaşı sırasında daha da popüler hale geldi ve tütün üreticileri önemli kazanımlar elde etti. II. Dünya Savaşı' nın tanınmış bir sloganı bile vardı: "Mermiye olduğu kadar tütüne de ihtiyacımız var", yani "İhtiyacımız olduğu kadar tütüne ihtiyacımız var."

Tüm bu engellemelere rağmen tütün Avrupa da hızla yayıldı. Avrupa' da, sigara çoğunlukla "aristokratlar" tarafından içilirdi. O zaman sigara içmek içen kişinin akıllı bir sınıftan olduğunu göstermenin en iyi yoluydu. Muhtemelen, tütünün yayılmasının ana nedenlerinden biri o dönemlerde kendilerini eğitimli olarak göstermek isteyen aşırı sayıda insanın olmasıdır.

Ve sonuç olarak, bugün sahip olduğumuz istatistikler, hiçbir yasak veya cezanın tütünle ve sigara içmekle baş edemeyeceğini gösteriyor.

 

Saymaya Kalksak Efkardan İçirecek Kadar Zararları Olan Sigaranın İnanılmaz Faydaları:

 

1.Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi' ndeki bilim adamları, sigara içenlerin eklemlerine, özellikle dizlerine daha az zarar verdiğini keşfetti. Nedeni açıklanmamış olmasına rağmen, nikotinin bir şekilde osteoporoza (kemik sisteminin deformitesinden kaynaklanan bir hastalık) karşı koruduğu ve kıkırdak ve vajinal hasarın önlenmesine yardımcı olduğu bildirilmiştir.

 

2. Çeşitli bilimsel çalışmalar sigara içenlerin Parkinson hastalığından daha az acı çektiğini göstermiştir. Tütün dumanının herhangi bir koruyucu tabaka oluşturduğu söylenir. Harvard' lı bilim adamlarının bilimsel sonuçları da aynı neticeye vardı. Ancak aynı zamanda ayırt edici bir özellik buldular; sigara içerken koruyucu etkisi tamamen kayboluyor.

 

3. Duman çekin çekin kilo verin. Bu teori oldukça açıktır. Ancak, 2009'da bilim adamları sorunun köküne geldi. Yağ, insan vücudunda spesifik proteinleri serbest bırakır. AZGP1 geni olarak kodlanır. New York'taki Cornell Üniversitesi'ndeki bilim adamları bu gen üzerinde çalıştılar. Sigara içenlerde oldukça aktif olduğunu buldular. Yani, yüksek düzeyde yağ yakıcı protein sağlar. Bu sonuçlar sigara içmeyen ve içmeyenlerin örneklerinin incelenmesi ile mümkün olmuştur. Bununla birlikte, tütünde ne tür bir maddenin gen üretimini hızlandırdığı hala bir gizemdir. Bununla birlikte, uzmanlar kilo verseler bile "sigara içmeyi" önermezler. Çünkü diğer tehlikelerle yüzleşmekten daha iyidir.

4. Uzmanlar, sigara içmenin sigara içmeyenleri genişletmekten daha kolay olduğuna inanmaktadır. Bu tür operasyonlar kalp krizi riskini azaltır. Bilim adamlarına göre, sigara içenlerin sigara içmeyenlere kıyasla vasküler problemleri olma olasılığı daha yüksektir. Damarları daha elastik hale gelir.

 

5. Koreli bilim adamları, kan damarı hastalıklarını ve arteriyel kan damarlarını önlemek için tasarlanan Klopidogrel ilaçlarının sigara içenler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Etki günde 10 sigara içende hissedilir.

 

6. Yılanlar ve akrepler gibi zehirli hayvanlar sigara içenler için tehlike oluşturmaz, çünkü zehirleri yılan zehirinden daha güçlü ve etkilidir. Meselenin tıbbi tarafı buydu. Ancak, tütün  kullanmanın faydaları elbette burada bitmiyor.

7. Araştırmalar, hırsızların sigara içenlerin evlerine girmeye cesaret edemediklerini ortaya koymuştur. Böyle insanlar sabaha  kadar  öksürdüğü için gecenin yarısından fazlasını uyanık geçiriyorlar. Bu durum, hırsızlar tarafından  bilinen bir gerçektir.

 

8. Sigara içen insanlar sinek ve sivrisinek gibi böcekleri tarafından çoğunlukla ısırılmıyorlar. Çünkü çevrelerine nikotin kokusu yayıyorlar.

9. Sigara içenler aşırı bir şekilde yaşlanmıyorlar. Çünkü genç yaşlarda  ölüm gerçeğiyle yüzleşiyorlar.

 

10. Sesinizi kalınlaştırır, karizmatik bir sese sahip olabilirsiniz. Tabii bu düşük ihtimal, sesiniz çok kulak tırmalayan bir sese de dönüşebilir.

 

11. İş yerlerinde sigara molası verdiğiniz zaman sizin gibi sigara içen insanlarla rahatlıkla sosyalleşebilirsiniz. Hatta yalnızlığınıza ortak olur, bir nevi arkadaşınız olur kimse olmadığında.

12. İşleriniz için motivasyonunuzu arttırır. "Şu işi bitireyim de öyle sigara içmeye çıkayım"

13. Yemek sonrası içerseniz yemek keyfinizi katlar. Çoğu zaman yemek yeme nedeniniz sonrasında sigara içmek olabilir. Özel yaşam sonrası sigarası da var hem.

14. Alınan her sigara paketi tütün çiftçisinin yüzünü güldürüyor. Yani sonuçta sigaralar satılacak ki onlar da çiftçilik yapmaya devam edecekler.

15. Büyükleriniz sigara içtiğinizi bilmesin diye içtiğiniz her dal başka bir maceradır adeta, hayatınıza minik heyecanlar katmış olursunuz.

16. Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda sürekli kapalı alanlarda kalmazsınız, sigara içmek için dışarı çıktığınız zamanlar aynı zamanda temiz hava da almış olursunuz.

17. Bütçe sıkıntısı çekiyorsanız sigarayı bıraktığınız an sigaraya harcadığınız parayı biriktirebilme şansınız olur. Sigara içmeyenlerin böyle bir şansı yok. Gerçi o para bir şekilde harcanıyor ama olsun.

18. Salgılattığı dopamin ile hem zihni hem uykuyu açar.

19. Sıkıldığınız ortamlardan uzaklaşmanızı sağlar. "Ben bi sigara içip geleyim" dersiniz.

20. Otobüs bekleme zamanlarını değerlendirme aracınız olur. Hem baktınız otobüs gelmiyor gibi, hemen sigara yakın, otobüs hemen ayağınıza gelsin.

 

21. Doğal yollarla evinizi hırsızlardan korumuş olursunuz çünkü uyurken sürekli horlarsınız ve şiddetli öksürürsünüz.

 

22. Kilo verme çabasındaysanız size yardımcı olur, iştahınızı kesmesiyle boğazınıza hakim olabilirsiniz. Sigarayı bırakanlara bakın, hep kilo alıyorlarJ

 

23. Sinir ve asabiyetinize bahane olarak kullanabilirsiniz. "Sabahtan beri hiç içmedim üstüme gelme", "bırakmaya çalışıyorum bu aralar sinirlerim bozuk" gibi.

 

24. İnsanın paylaşımcılık yönünü geliştirir. Sigara paylaştıkça çoğalır. Paylaşımcılığınız sigaranız olmadığında arkadaşlarınızdan rahatlıkla otlanabilmenizi sağlar.

 

25. Çakmak veya kibrit taşıdığınız için ateşin gerekli olduğu durumlarda sizi kahraman yapabilir.

 

26. Ülseratif kolit (bir çeşit bağırsak hastalığı) için faydalı olduğu söylenir ki tıbbi tek faydası budur galiba. O kadar faydasını saysak da çok zararlı meret, içmeyiverin şunu. Çünkü Sağlık Bakanlığı uyarıyor:  Sigara içmek sağlığınıza zarar verir. Hatta öldürür J

Sigara Bırakma Hattımızı arayıp randevu alarak profesyonel yardım alabilirsiniz 05447243650