Karar'ın manşetinde yer alan ''Olmadı Meral Hanım'' başlıklı haberin ayrıntıları, Altılı Masa’nın aday belirleme gündemiyle yapılan son toplantısında Kılıçdaroğlu ismini partisine danışmak istediğini söyleyen Akşener dün GİK’ten sonra kameraların karşına geçti, çok sert bir dille eski ortaklarını suçlayarak Millet İttifakı’ndan ayrılma kararını açıkladı. Akşener’in CHP’li İmamoğlu ve Yavaş’a ‘Partinizi bırakıp bizim adayımız olun’ çağrısı da ittifak ortaklarının tepkisine yol açtı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun girişimiyle 12 Şubat 2022’de kurulan Altılı Masa’da 14 Mayıs’ta yapılması öngörülen seçimlere iki aydan fazla bir süre kalan ayrılık yaşandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ilk kez adaylık konusunun ele alındığı Saadet Partisi’nin ev sahipliğindeki toplantı sonrası ittifaktan ayrılma kararı aldı. Toplantının ardından yapılan kısa açıklamada “Cumhurbaşkanı adayımız konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” ifadesi altı liderin imzasıyla paylaşıldı.

Bu açıklama sonrası Kılıçdaroğlu’nun adaylığına dair yorumlar yapılırken İYİ Parti’den metne dair farklı değerlendirmeler ve CHP liderinin adaylığına ilişkin itirazlar geldi. İsim üzerinde anlaşma olmadığı vurgulandı. Bunun üzerine Akşener milletvekilleri ve başkanlık divanı üyeleriyle gece saatlerinde 5 saat süreyle toplandı. Akşener dün de Genel İdare Kurulu’nu bir kez daha toplandı. İYİ Parti GİK toplantısında Kılıçdaroğlu’nun adaylığının oybirliğiyle reddedildiği bildirildi.

0403krt01a-tum.jpg

Toplantıda bazı üyeler Akşener’in aday olmasını önerdi, ancak bu konuda bir karar alınmadı. Akşener’in Yavaş ve İmamoğlu’na çağrısının sonucunun beklenmesi kararlaştırıldı.
Akşener, GİK toplantısı sonrası şunları söyledi:

“Geldiğimiz noktada İYİ Parti bir kıskaca alınmış, bir dayatmaya mecbur bırakılmış; tıpkı 20 yıldır Türk milletine yapıldığı gibi ölüm ve sıtma arasında bir tercihe zorlanmıştır. Elbette buna boyun eğmeyecektir. 5 siyasi parti tek bir ismi dile getirerek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yönünde görüşlerini beyan ettiler. Biz de İYİ Parti olarak üç yılı aşkın bir süredir sokaklarda, dükkanlarda ve meydanlarda sıklıkla duyduğumuz, milletimizin yoğun bir teveccüh gösterdiğine hemen her yerde şahit olduğumuz ve yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında da uzun süredir Erdoğan’a karşı açık ara kazandığını gördüğümüz iki ismin adaylığı konusunda görüşümüzü beyan ettik.

Bu iki isim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’ydu. Aday belirleme sürecinin sağlıklı yönetilmesi için her bir siyasi partinin ayrı ayrı belirleyeceği araştırma şirketlerinin yapacakları çalışmalar ışığında ortak cumhurbaşkanı adayının veriye dayalı rasyonel ve objektif bir usulle belirlenmesini de önerdik. Ancak maalesef bu görüş ve önerilerimiz kesin bir dille reddedildi. Bu vesileyle anlamış olduk ki şahsi hırslar Türkiye’ye tercih edilmiştir.”

“Ne yazık ki olmadı, olamadı. Geldiğimiz son noktada dün itibariyle Altılı Masa artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir. Bu masa artık potansiyel adayların tartışabildiği bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmış, tüm alternatiflerin kara listeye alınarak tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür. Biz ne olursa olsun imzamızın ve milletimize verdiğimiz her sözün arkasındayız. Ancak ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız. 85 milyonun geleceğini kişilerin tahakkümüne teslim edip tehlikeye atmayacağız. Cumhuriyetimizin yeni asrını göz göre göre hiç etmeyeceğiz. Milletimizin kazanma ümidini yok etmeyeceğiz.”

“Mansur Yavaş’a ve Ekrem İmamoğlu’na bir çağrıda bulunmak istiyorum. Milletimiz gayretlerinizi gördü, yanınızda durdu. Ve bugün de çok kritik bir kırılmanın eşiğinde sizi göreve çağırıyor. Hiç şüphemiz yok ki bu vazife reddedilemez bir vazifedir, görmezden gelinemez bir vazifedir. Çünkü bu çağrının sahibi millettir. Ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız.”

AKŞENER’İN ESKİ AÇIKLAMALARI TARTIŞILIYOR

‘SİSTEM DEĞİŞENE KADAR BÜTÜNLÜK SAĞLAMALIYIZ’

Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemediğini belirterek masadan kalktığını ilan etti. Akşener’in açıklamalarının ardından İzmit Belediyesi’nin ağabeyinin ismini verdiği Nihat Gürer Spor Tesisleri açılışındaki konuşması yeniden gündeme geldi. Akşener “Kendisine herhalde ölünceye kadar şükran duyacağım. Ben sülaleme ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nu çocuklarıyla beraber’ vasiyet ettim” demişti. Sık sık masayı dağıtmanın yaratacağı olumsuz sonuçlardan bahseden Akşener, 8 Mayıs 2021’de konuk olduğu Karar TV’de 2018 seçimindeki pişmanlığını aktarmıştı. Ortak aday çıkarılmadığı için üzgün olduğunu ifade eden Akşener “Biz parlamenter demokrasiye geçinceye kadar farklılıklarımızı muhafaza edip, müştereklerimizi öne çıkarıp bir bütünlük sağlamalıyız. Sonra böyle bedeller oluyor. Ben ilk heyecan geçtikten sonra 7.3 aldığıma şükrettim bu tecrübe çok kıymetli. Benim de nefsimi, egomu ortadan kaldıran bir tecrübedir” demişti.

İYİ PARTİ’DE İSTİFA DALGASI

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Gürsoy, partideki görevinden istifa etti. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleyeceğini açıklayan Gürsoy “Çayı koy yeniden başlıyoruz” dedi. Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı da e-Devlet’ten yaptığı istifa işlemini paylaştı. Öte yandan e-Devlet’te yaşanan işlem yoğunluğu nedeniyle istifa işlemlerini yapmak isteyen kullanıcılar beklemeye alındı.

ÖZDAĞ’DAN MİTİNG, AK PARTİ’DEN DAVET

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ “Artık halkın Mansur Yavaş’ı sahaya davet etme zamanı geldi. 5 Mart Pazar günü 15.00’te Türk halkını Ankara Büyükşehir Belediyesi önüne ‘Mansur Başkan Göreve’ çağrısında bulunmaya davet ediyorum” dedi. Özdağ “Yavaş’ı göreve davet etmek için miting düzenleyeceğiz. Herkesi bekliyoruz. Türk milleti iradesini 6 lidere teslim etmeyin” ifadelerini kullandı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Akşener için “Cumhur İttifakı ile hareket ederse memnuniyet duyarız” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise “Önümüzdeki günlerde ilginç şeyler göreceğiz. Kapımız da gönlümüz de herkese açık, el veren herkesin elini tutmaktan yanayız” ifadesini kullandı.

‘ERDOĞAN’A DEVASA AVANTAJ’

Akşener’in açıklamasını ‘Türkiye muhalefeti, seçimde gösterilecek aday sebebiyle bölündü’ başlığıyla duyuran Reuters, partinin ittifaktan çekilebileceğine işaret etti. Associated Press haber ajansı da ‘muhalefet bloğundaki bölünmenin Erdoğan için büyük bir ivme anlamına gelebileceğine’ değindi. Politico haber sitesi “Eğer partiler önümüzdeki günlerde hoşnutsuzluklarının üstesinden gelemezse, ittifaktaki çatlak Erdoğan’ın lehine olabilir” yorumunda bulundu. Al Jazeera sitesi “Muhalefet ittifakındaki anlaşmazlık, anketlerde görülen Erdoğan’ın azalan popülaritesinden yararlanabilme kabiliyetini şüpheye düşürdü” dedi. The Wall Street Journal gazetesinin İstanbul muhabiri Jared Malsin de “Türkiye’nin muhalefet koalisyonu çatlıyor. Bu durum Erdoğan’a mayısta düzenlenmesi beklenen seçimlerde devasa bir avantaj sağlıyor olabilir” ifadesini kullandı.

PARTİLERDE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTILAR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu parti Başkanlık Kurulu’nu bugün saat 11.00’de toplantıya çağırdı. Açıklamada “Gelecek Partisi Başkanlık Kurulu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı konusunu masaya yatıracak” denildi. HDP de bugün 14.00 Merkez Yürütme Kurulu’nu olağanüstü toplayacak. Gültekin Uysal ise Demokrat Parti Başkanlık Divanı’nı olağanüstü topladı.

SİYASİLERDEN İLK YORUMLAR

‘OLANDA HAYIR VARDIR’

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: İmza attığımız evrakta ne söylemişsek aynı yerdeyiz. Olanda hayır vardır.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen: Nezaket, letafet, saygı, özsaygı en önemlisi hakikate sadakat yoksa gerisini konuşmaya gerek var mı?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: 12 ayda, 12 toplantıda en yakın ortağını, kendi belediye başkanlarını ikna edememiş; milletimizi mi ikna edecek?

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp: Akşener hiç bir zaman Türkiye halklarının umudu olmadı. Gereğinden fazla rol vermeye gerek yok. Sadece kendine yakışanı yaptı.