ParaAnaliz'den Atilla Yeşilada ''YORUMSAL:  Anketler ne diyor?'' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yeşilada, son zomanlarda art arda yapılan anketlere değinerek şunları kaydetti:

ParaAnaliz’in bir prensibi, bir de takıntısı var. Takıntısı anket, anket, anket.  Nasıl ekonomide veri olmadan analiz sade suya kenevir çorbasına benzerse, siyaset biliminde de anket olmadan bol keseden atmak, eh bol keseden atmaya benzer işte. Prensibimiz ise anketleri hiç yorum yapmadan yayınlamak, eğer yorum yapacaksak, başına YORUM diye büyük harflerle yazmak. Bu inceleme bir yorum değil. Fakat, bir çok değişik konuda anketi bir araya getirdiği için kafa karışıklığna engel olması için YORUMSAL başlığı altında siteye girerek yeni bir çığır açıyoruz.

Çin malı KONDA anketi

Öncelikle. KONDA her ay anket yapar, ama kafasına tabanca dayasanız kamuoyuyla paylaşmaz. Bu yüzden bir çok basın organında yayınlanan ve CHP’nin stratosferik yükselişini gösteren KONDA anketi Çin malıdır. Wuhan’a üretilmiştir, çakmadır.

Optimar anketi

Biz gerçek anketler gelelim ve bu vesileyle muhalefetin para-militer kalesi olarak bilinen ParaAnaliz’in aslında sadece ekonomi ve finans gazeteciliği yapmaya çalışan mütevazi bir gizli terör örgütü olduğunu hatırlatalım. Ve…işte geliyor:  Optimar anketi:

Optimar, son yaptıkları anket verilerini sosyal medya hesabından paylaştı. Ankete göre, yükselişini sürdüren AK Parti, yüzde 42, 2, CHP 24,2, MHP 11,2, HDP 10,4.  İYİ Parti ise 9,2 oy oranıyla baraj altında kalıyor.

Araştırmada; Ahmet Davutoğlu’nun partisi 1,0 oy alırken, parti kurması beklenen Ali Babacan ise 0,3 oy oranına sahip. Ankette diğer partileri tercih edenler ise 1,3.

Katılımcılara, “Suriye’nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetlerimize Esad rejimi tarafından düzenlenen saldırıda şehit düşen askerlerimiz için yapılan operasyonları nasıl karşılıyorsunuz?” sorusu da yöneltildi.

Cevap:  %50.4 olumlu, %31.6 olumsuz, kararsız %18

Barış Kalkanı’na destek ne kadar?

Hazır Barış Kalkanı’ndan söz açmışken, bir başka ankete değinelim:

Metropoll Araştırma’nın şubat ayı anketine katılanların yüzde 48.8’i Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin İdlib kentinde asker bulundurmasını gerekli görmüyor.

Şirketin her ay düzenlediği ‘Türkiye’nin Nabzı’ başlıklı çalışmada ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’de bulunması Türkiye için bir gereklilik midir’ sorusuna katılımcıların yüzde 30.7 “Evet” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 20.5’i soruya yanıt vermedi.

Halkımız Suriye’li kardeşlerimizi bağrına bastı mı?

Hazır Suriye’den söz açmışken, yine Metropoll’un anketinden halkımızın din kardeşimiz “sığınmacılar” hakkında ne düşündüğüni de öğrenelim:

Ankete göre katılımcıların yüzde 70.5’i sığınmacıların ekonomiye zarar verdiğini savunuyor.

Katılımcıların yüzde 60’i sığınmacıların Suriye’deki savaştan sonra ülkelerine dönmeyeceğini düşünürken, yüzde 76.6’sı sığınmacılara Türk vatandaşlığı verilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Bugün seçim olsa?

İstanbul Ekonomik Araştırmalar, artık abonelerine her ay düzenli olarak yaptığı anketleri yolluyor.  Bence abone olun, linki buradadır.

İEA’ın taze fırından çıkan “bugün seçim olsa?” sorusuna verilen cevapları tablo şeklinde yansıtacağım, çünkü daha gidecek çok yolumuz var:

Ardından da siyasetçilerin başarı puanını sunalım, bakın Sevgili Başkanımız Erdoğan en beğneilne siyasetçi, hiç sansürledik mi, “ama artık  halkın nerdeyse yarısı beğenmiyor!” diye çamura yattık mı?: