Türkiye'nin savunma sanayisindeki önemli projeler arasında yer alan ve ilk 'yerli ve milli' tank projesi olarak adlandırılan Altay tankının motor üretimi için Güney Kore ile anlaşmaya varılıyor. ABD basını Türkiye ile Güney Kore arasında Altay tankının motoru için anlaşma imzalandığını duyurdu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, geçen hafta yaptığı açıklamada, Altay tankı projesi için iki yerli motor üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü söylemişti. Demir, başka bir ülke ile yapılacak anlaşma ile alınan motor ile kısa sürede testlerinin başlayacağını belirtmişti.

İKİ GÜNEY KORELİ ŞİRKETLE ANLAŞMA İMZALANDI

ABD merkezli Defense News internet sitesi, "Türkiye Altay tankı için Güney Kore'den sonunda bir motor buldu" başlığıyla Güney Kore ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Altay tankının üreticisi BMC'den üst düzey bir yetkiliye dayandıran haberde Defense News, "BMC'nin, Altay tankının motor üretimi için iki Güney Koreli şirketle anlaşmaya vardığını" belirtti.

ABD merkezli gazete, "İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, şirketin Altay'ın motor ve şanzıman mekanizmasını tedarik etmek için Doosan ve S&T Dynamics ile anlaşma imzaladığını söyledi. Yetkili, "Bu anlaşmalar, şirketlerimiz ve ülkelerimiz arasındaki stratejik bir anlayışın sonucudur" dedi" ifadelerine yer verdi.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:

Ankara'daki üst düzey bir savunma tedarik yetkilisi, BMC ile Güney Koreli savunma şirketleri arasında "çığır açan bir anlaşma olduğunu" doğruladı. Koşullar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
Altay programı, motor, şanzıman ve zırh gibi önemli bileşenlere erişim eksikliği nedeniyle gecikmeler yaşadı.
2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, ordunun 2020 envanterine Altay tankını dahil etti. Ancak Cumhurbaşkanlığı 2021 yatırım programında tankın hizmete girmesi bir yana Altay'dan hiç söz edilmedi.
Türkiye, Altay'a Almanya ile anlaşmayı umuyordu, ancak son yıllarda Türkiye'ye uygulanan silah ambargosu nedeniyle Alman üreticilerle görüşmeler başarısız oldu. Almanya, Suriye iç savaşına karıştığı için Türkiye'ye ihracatı sınırlandıran bir dizi Avrupa hükümetlerinden biri.
Altay programına aşina olan kaynaklar, Alman ihracat lisansı kısıtlamalarını aşmak için Güney Koreli firmaların kullanılacağını ve tankın bazı güç ekipmanlarının “Almanlaştıracaklarını” söyledi.
Güney Kore de K2 Black Panther tankının seri üretim programında da benzer sorunlar yaşadı. Ordu tarafından konuşlandırılması, motor ve şanzımanla ilgili sorunlar nedeniyle gecikmelerle karşılaştı.
En son anlaşmalar kapsamında, Güney Kore şirketleri güç paketini tedarik edecek ve Altay'a entegrasyonuna yardımcı olacak. 
BMC yetkilisi, bir test aşaması izleyeceğini ve her şey yolunda giderse, Altayların 18 ay içinde Doosan ve S&T Dynamics tarafından desteklenebileceğini söyledi. BMC, iki anlaşmanın daha kesin versiyonlarını birkaç ay içinde tamamlamayı umuyor.

Kaynak: Milli Gazete