Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı'na rakip yeni ittifak geliyor. HDP'nin 'Demokrasi İttifakı' çağrısıyla 9 parti bir araya geldi. Toplantıya katılan partilerden biri olan EMEP'in Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, toplantıyı Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na değerlendirdi.

"İlk kez bu kadar parti anlaşıyor" diyen Akdeniz, "Çok güçlü bir halk hareketini hedefliyoruz. Bu çerçevede bir görüş birliği var. Bu çok değerli." dedi.

"HDP'NİN DAVETİ İLE 9 PARTİ BULUŞTU"

HDP’nin davetiyle gerçekleşen bir toplantıydı bu toplantıya 9 parti örgütünün katıldığını açıklayan Akdeniz, şöyle konuştu:

"Görüşme beklediğim gibi geçti. Çok verimli bir görüşme sağlandığı ve fikir alışverişi olduğu yönünde. Sol parti katılmayacağını ifade etmişti ve toplantıda yer almadı ama onun dışında davet edilenler yer aldı. Türkiye’nin özellikle yakın ve orta vadede, içerisinden geçtiği bu türbülansla ilgili nasıl bir mücadele programı oluşturabiliriz gibi görüş alışverişi gerçekleşti. Zaman içerisinde bunun daha da ilerletilmesi için sistematik hale gelmesi, periyodik toplantıların gerçekleşmesi yönünde de görüş birliği var ki bu çok önemlidir."
İTTİFAK YAZILI AÇIKLAMA İLE DUYURULACAK

Uzun zamandır partilerin birbirleriyle görüştüğünü söyleyen EMEP'in Genel Başkanı Akdeniz, "Bizim için halkın acil talepleri için yan yana gelmek elzemdir. Bizim birlik ve uzlaşma sorunumuz yok. Halk gerçekten güçlü bir merkez istiyor. AK Parti’den güçlü bir kopuş var, halkın tek adam zihniyetinden kurtulma niyeti var ama millet ittifakının da Türkiye’yi düzlüğe çıkaracağından ciddi endişeleri var. Seçime daha çok var ki halkın temel geçim dertleri var. Demokratik özgürlükler, seçim ve sandık güvenliği gibi temel sorunlar ve bütün bunları kapsayan bir mücadele programı ortaya koyamazsak eğer sadece sandık bazlı tartışmalarla bu işe başlamak zaten bizim gibi partilerin yapısına uygun değil." ifadelerini kullandı.

"Partilerin programları mücadele anlayışları farklıdır. Ama şu an sendikalar ve meslek örgütlerini ve aydınları da dahil etmek üzere çok güçlü bir halk hareketini hedefliyoruz." diye açıklamada bulunan Akdeniz, "Bu kadar partinin “evet biz bu konuda anlaşıyoruz” demesi çok değerli ve yeni bir şey. Bir iki güne kadar bir yazılı açıklama da gelecek. Biz teşekkür ederiz, biz kendi adacığımıza dönüyoruz diyen herhangi bir yapı olmadı. Ama uzlaşmadan kastımız da ‘her şeyi bir kenara bırakıp sandığı konuşalım” da değil. Toplantılar serisi olgunlaşmayı daha da ileri götürecektir bunun için de elimizden geleni yapacağız. Bu başlangıç toplantısıydı ve umut vericiydi."

Kaynak: Milli Gazete