Türkiye, 24 yıl sonra ilk kez şeker ithal edecek. Türkiye, 1998 yılından buyana A kapsamında şeker ithalatı yapmazken, piyasadaki fiyat hareketleri gerekçe gösterilerek şeker ithalatına yönelik de çalışmalar başlatıldı.

Milli Gazete 1 Nisan’da attığı ‘Çeyrek asır sonra şeker ithalatı’ manşet haberi ile şeker ithalatına yönelik, Tarım ve Orman Bakanlığında el altından yürütülen çalışmayı kamuoyu ile paylaşmıştı. Kamuoyu şeker ithalatına yönelik gizliden gizliye yürütülen çalışmayı ilk kez Milli Gazete’den öğrenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı gece yarısı yaptığı açıklama ile şeker ithalatını resmen duyurdu.

Şeker ithalatına yönelik Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır”

TÜRŞEKER DEVREDEN ÇIKARILDI

Alınan bilgilere şeker ithalatı Şeker Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecek. İlk planda ithalatın TÜRKŞEKER eliyle ithal edilmesi planlanıyordu. Ancak gelen bilgilere göre Tarım Bakanlığının TÜRKŞEKER’i devre dışı bıraktığı kaydediliyor.

VAHİT KİRİŞÇİ, 24 YIL SONRA ŞEKER İTHAL EDEN TARIM BAKANI OLARAK TARİHE GEÇECEK!

Milli Gazete'dn Sadettin İnan'ın haberine göre, Söz konusu şeker ithalatı kararı ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de tarihe geçecek. Türkiye, 1994'ten buyana A kapsamında şeker ithalatı yapmıyordu. Bu ithalat kararı ile Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olacak.