Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz yatakları Kıbrıs’ı stratejik ve ekonomik olarak çok daha önemli bir hale getirirken Ada etrafında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

İsrail, Mısır AB ve ABD  muhipleri Ada’yı adeta muhasara altına alırken KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ‘Kıbrıs Türk’tür Türk kalacaktır’ siyaseti geçmişte kaldı açıklaması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Bütün bunlar yaşanırken geçtiğimiz günlerde Akdeniz’de Yunanistan ABD  ve Fransa’nın yer aldığı   Büyük İskender Harekatıadlı bir tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta işgal altında bulunan adanın bir kısmının işgalden kurtarılması tatbik edildi.

AMAÇ İŞGAL ALTINDAKİ ADAYI İŞGALDEN KURTARMAK

Tatbikata 300 Amerikan deniz piyadesi ile aynı sayıda Yunan askeri personeli katıldı. Tatbikatın amacı, Amerikan deniz piyadeleri ile Yunanistan ordusu arasındaki işbirliği artırmak, ortak çıkarları güvence altına almak, ilişkileri güçlendirmek olarak açıklandı.

Amerikan’ın Yunanistan Büyükelçiliği de tatbikata ilişkin görselleri twitter sayfasından paylaşmayı ihmal etmedi.

Mısır ordusu da Akdeniz'de yakın zamanda ''Nil Timsahı'' adında büyük bir çıkarma tatbikatı gerçekleştirmiş, tatbikatta 3 fırkateyn,2 denizaltı,3 çıkarma gemisi,1 helikopter gemisi, Kamov,Apache,Chinook helikopterleri ve F-16'larda yer almıştı.

İsrail Ordusu da geçtiğimiz aylarda Güney Kıbrıs'ta geniş çaplı bir askeri tatbikat düzenlemiş bir hafta süren tatbikata İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi de katılmıştı.

Kaynak: Milli Gazete