Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gazeteci Kemal Öztürk'ün YouTube kanalında açıklamalarda bulundu. Öztürk'ün YouTube kanalında 'Zor Sorular' isimli programa konuk olan Karamollaoğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) konusunu da değerlendirdi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Karamollaoğlu, "Ben şahsen Cumhurbaşkanı'nın bu konunun artık halledilmesi gerektiği noktasına geldiğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kemal Öztürk'ün Kanun Hükmünde Kararname (KHK) konusundaki soruları ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun cevapları şu şekilde:

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kriziyle ilgileniyorsunuz. Açıklamalarınız var, yakından takip ediyorum. Siz bu konuyla ilgili sayın Cumhurbaşkanı ile de bir görüşme yaptınız. O görüşmede bu sorunu dile getirdiniz mi?

Ben daha çok endişelerimi dile getirmiştim. Buradaki konu şu. Bunu çok tekrarladım ama bir defa daha tekrarlama ihtiyacı duyuyorum. Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi hükümetlere verilir, doğrudur. Ne zamanlar verilir? Olağanüstü hallerde verilir. Ama bu üç aylık olur, altı aylık olur, hadi biraz zorladık dokuz ay ama bir seneyi geçmez. Olağanüstü hal yetkisi çünkü hukuku dikkate almadan acil tedbir almayı gerektiren konularda yetkili makamlara bir imkan veriyor. Ancak bunun hemen arkasından hukukun yetkili makamların etkisinde kalmadan işlemesine imkan vermek icap eder. Yani yetkili makam neye göre karar verir? Kendisine gelen istihbarata göre. Ben yetkili makamlardakilerin ön yargılı olduğu kanaatinde değilim ama gelen istihbarata göre falan şikayet edilmiş filanca FETÖ'cüymüş, şu şunu demiş, bu bunu demiş, arkasından yüz binlerce insan Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden alınıyor, hapse atılıyor. Tamam bunlar da olabilir ama somut deliller olmadığı müddetçe kimse Kanun Hükmünde Kararname ile üç sene hapiste tutulamaz arkadaş, bir sene de tutulamaz. O zaman haksızlık olur.

Bir çözüm önerisi var mı?

Şu var. Şunu söyledim. Bir Kanun Hükmünde Kararname ile o kararnameyi çıkarma yetkisini veren olayın dışında kararlar çıkmamalı. Bu çok önemli bir şey. İki bu kararname ile adam bulunduğu yerde zarar verebilir diye bir karar alıyorsunuz, görevinden bir adamı uzaklaştırıyorsunuz. O insanın hemen mahkemeye gidip suçsuzluğunu ispat etme hakkı olması icap eder. Hemen. Ve orada suçsuzluğunu ispat ettiği zaman da o görevine iade edilmeli.

Bizim Kanun Hükmünde Kararname ile esas itibariyle bir problemimiz yok. Kanun Hükmünde Kararname'nin uygulamaları ile ilgili var. Ve bu kadar uzun olmaz.

Peki bir kanun teklifi vermeyi, parlamentoda milletvekilleriniz var?

Şu anda böyle bir şeyimiz olmadı ama ben şahsen Cumhurbaşkanı'nın bu konunun artık halledilmesi gerektiği noktasına geldiğini tahmin ediyorum.