Tarımda yaşanan yapısal sorunlara çözüm üretemeyen hükümet, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa çözüm olarak bu sefer de Tarım Kredi marketlerini devreye sokacak. 2019 yılında kurulan tanzim çadırları, sebze ve meyve fiyatlarına bir çözüm olmazken, TMO’nun ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ciddi zararı ile sonuçlanmıştı. Patates ve soğan fiyatlarını düşürmek için TMO’nun yurt dışından pahalı ithal ettiği ürünler, tanzim çadırlarında düşük fiyattan satılmış ve TMO’nun zararı da kamu zararı olarak Hazine’den karşılanmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri de belediyelere verdiği ürünlerin parasını alamayarak zarar etmişti.

ÜRETİCİ, FAİZ VE FAHİŞ GÜBRE FİYATLARI ALTINDA EZİLİYOR

Gelinen noktada hükümet, sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için bu sefer doğrudan Tarım Kredi marketlerinin sayısını artırarak sorunu çözmek istiyor. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki yüksek faiz ve pahalı gübre sorununu görmeyen hükümetin, tamamen çiftçinin öz sermayesi ile kurulan Tarım Kredi marketleri üzerinden sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek istemesi büyük bir çelişki olarak görülüyor.

ZARAR DA ÇİFTÇİYE YÜKLENİYOR

Çiftçinin ürününü doğrudan vatandaşa satmak üzere kurgulanan Tarım Kredi Marketleri, bu fonksiyonunu yerine getiremediği için ciddi bir şekilde zarar ederken, Tarım Kredi Marketlerinin sayısının artırılması buradaki zararın daha da katlanarak artmasına neden olacak.

Tarım Kredi marketleri, 2018 yılında 1 milyon lira zarar ederken, bu zarar market sayısının artmasıyla birlikte 2019 yılında 40 kat artarak 40 milyon liraya çıkmıştı. Tarım Kredi marketlerinin 2020 yılına yönelik kâr ve zarar ile ilgili bilançosu ise bilinmiyor. Marketlerin zararı TMO’da olduğu gibi Hazine tarafından karşılanmadığı için buradaki zarar tamamen çiftçinin öz sermayesinden karşılanıyor.

Kaynak: Milli Gazete