Yapılan araştırmaya göre toplumun yüzde 65’i siber saldırılara karşı güvende hissetmezken, bu durum ise düzenleme yapmayı da zorunlu kılıyor.

Dijitalleşme ile birlikte siber riskler de katlandı! Koronavirüsün bütün dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte iş kollarının yüzde 80’i dijitalleşmeye kaydı. İş kollarının önemli bir kısmının dijitalleşmeye kaymasıyla birlikte ise siber riskler de arttı. Yapılan araştırmalara göre, toplumun yüzde 65’i siber risklere karşı güvende hissetmezken, bu durum ise yeni düzenlemeleri zorunlu kılıyor.

İŞLETMELERİN YÜZDE 80’İ DİJİTALE GEÇTİ

Pandemiyle birlikte dijitalleşme ve uzaktan çalışma iş hayatına tamamıyla girdi. Araştırmalara göre, küresel çapta işletmelerin yüzde 80’inden fazlası uzaktan çalışma uygulamalarına geçerken, bazı sektörlerde uzaktan çalışanların oranı yüzde 90’ın üzerine çıkıyor. İş yükünün bu oranda dijital süreçlere aktarılması ise yeni riskleri beraberinde getiriyor. Uzaktan çalışan şirketlerin yüzde 40’ı pandemi sonrası dönemde siber saldırıların arttığını bildiriyor. Siber saldırılardaki bu artış ise kimlik bilgilerinin çalınmasından zararlı yazılımlara kadar pek çok risk barındırırken, bu durum ise yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.

HER TÜRLÜ VERİ HEDEFTE

Pandemi sonrası siber risklerdeki artışın evden çalışanlar tarafından iyice fark edilmeye başlandığını belirten Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, “Hayatlarımızda dijitalin artan payı her türlü veriyi açık hedef haline getiriyor. Evden çalışma uygulamasının yaygınlaşmasıyla da her gün siber saldırılar artışta. Ray Sigorta olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmaya göre internet ortamında kendini olası siber risklere karşı güvende hissetmeyenlerin oranı yüzde 65 seviyesinde. Bu da siber riskler konusunda büyük bir endişeye işaret ediyor. Yeni dönemin hayatımıza getirdiği siber endişeleri azaltmanın en iyi yolu siber sigorta koruması” dedi.

YÜZDE 73’Ü SİBER RİSKLERİN ARTTIĞINA İNANIYOR

Yaptıkları araştırmada çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Erdoğan, “İnternet ortamında kendini güvende hissedenlerin oranı sadece yüzde 35. Yüzde 73’lük bir kitle ise son dönemde evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla beraber siber risklerin arttığına inanıyor. Burada önemli bir endişe kaynağı ve güven açığı olduğunu görüyoruz. Kimlik hırsızlığı, veri hırsızlığı, kredi kartı bilgilerinin çalınması, bilgisayara virüs bulaşması ve bilgisayar korsanlarının bilgisayar ya da mobil cihaza girmesini siber tehdit olarak görenlerin oranı yüzde 80’in üzerinde gözüküyor. Şifrelerin çalınmasında ise bu oran yüzde 66 seviyesinde. Buradan da anlıyoruz ki, siber tehdit kavramı artık hayatımızın içinde yer almaya başladı” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete / Bünyamin Güler