Milli Eğitim Bakanlığının 1 Şubat 2019 tarihinde uygulamaya koyduğu öğretmen adaylarına Özel Alan Bilgisi Testi (ÖABT)’nin soru sayısının % 50 oranında arttırıldığı ve bazı branşlarda 2018’de sınava giren öğretmen adaylarını, eğitim fakültelerinden mezun olan lisans mezunu adayların öğretmenlik tercihlerinde kullandıkları puan türü olan ve genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri bölümlerinden oluşan P10 puan türü; 2019’da sınava giren öğretmen adaylarını ise eğitim fakültelerinden mezun olan lisans mezunu adayların öğretmenlik tercihlerinde kullandıkları ve genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve ÖABT bölümlerinden oluşan P121 puan türü ile sıralamaya tabi tutması mağduriyetlere sebep olmuştur.

2018 yılında 40 bin öğretmen ataması yapılmış, o dönemde KPSS puanı iki yıl geçerli olduğu ve karma alım yapıldığı için 2018 yılında 40 bin öğretmen atamasına rağmen atanamayan adaylar 2019 yılındaki atamalara da başvurmuşlardır. Burada sorun, sınavdaki soru sayısının ve atamalardaki puan türünün değişmiş olmasına rağmen 2018 ve 2019 KPSS sınav sonuçlarının yüzdelik başarıya göre değil, puan üstünlüğüne göre yapılmış olmasıdır. İçeriği değişen, soru sayısı artan, esas alınan puan türü değişen sınavla öğretmen atamalarında hakkaniyetin sağlanması mümkün değildir. Daha önce de kamuoyuna "Karma atama çözümü için bilimsel çalışma yapıyoruz, bir iki hafta içerisinde açıklayacağız, kimseyi mağdur etmeyeceğiz" açıklamasını yapmıştınız.

Bu bağlamda;

  1. 2018 KPSS ve 2019 KPSS sınavlarından aldıkları puanlarla atama bekleyen öğrencileri mağdur etmemek amacıyla yapmayı düşündüğünüz yeni bir düzenleme var mıdır?
  2. Yapılacak yeni öğretmen atamalarında 2019 KPSS puanları ile birlikte 2018 KPSS puanları da geçerli sayılacak mıdır?
  3. Sözünü ettiğiniz bilimsel çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa süreç nasıl işleyecektir? Şayet yapılmamışsa niçin yapılmamıştır?