CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’ye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 06/12/2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2019/48 numaralı Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliği nedeniyle işsiz kalacak olan gıda teknikerlerini sordu.
Konuya ilişkin 10.03.2020 tarihli soru önergesinde “Ön lisans mezunu gıda teknikerleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 11.06.2010 tarih ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 22 inci maddesinin 7 inci fıkrasına dayanılarak hazırlanan ve 06/12/2019 tarih ve 30970 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2019/48 numaralı “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ”in 3 üncü maddesinde belirtilen Ek-1’in içeriğinde yer alan meslek unvanlarında yer almayarak “Gıda ve Yem İşletmelerinde Üretimin Nevine Göre Personel Çalıştırmak Zorunda Olan İşletmeler ve Bu İşletmelerde Çalışabilecek Meslek Mensupları” içerisinden tamamıyla soyutlanmışlar ve işsizler zümresine dahil edilmişlerdir. Ayrıca söz konusu listenin 29.maddesinde yer alan en az 300 yatak kapasiteli konaklama tesisleri adlı işletmeler tanımı ile de yıllardır turizm sektöründe hizmet veren gıda teknikerleri de maddi ve manevi bütün haklarını kaybederek işsiz bırakılacaktır.” diyen Cavit Arı “Bu durum Anayasamıza da aykırı olup, kişilerin çalışma haklarının kısıtlanmasına ve ortadan kaldırılmasına sebebiyet vermektedir. Gıda teknikerlerin çalışma hakları kısıtlanmamalı, kazanılmış hakları ellerinden alınmamalıdır. İstihdam oranının her geçen gün azaldığı, işsizliğin %13,7’ye çıktığı ve her 4 gençten birinin işsiz olduğu Türkiyemizde, işsizler ordusuna yeni işsziler katılmamalıdır.” dedi.
Milletvekili Arı, soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanına “Ekonomik krizin sebebiyet verdiği işsizler ordusuna yeni işsizler katacak olan bu tebliğin çıkartılması ile ne amaçlanmıştır? Aralarında turizm sektöründe 10-15 yıl deneyimli yöneticilik görevinden uzaklaştırılarak işsiz bırakılacak çalışanların da olduğu gıda teknikerlerin maddi ve manevi hak mağduriyetlerini gidermek için söz konusu tebliğin iptal edilerek yürütmenin durdurulması ve yerine ön lisan mezunu teknikerlerin yer alacağı yeni bir tebliğin düzenlenmesi düşünülmekte midir? Yaşanacak hak mağduriyetlerini nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz? Söz konusu tebliğin uygulanmasıyla işsiz duruma düşecek olan ön lisans mezunu gıda teknikerlerini yeniden iş hayatına kazandırmaya yönelik bir planlamanız bulunmakta mıdır?” sorularını yönelterek konuyu meclis gündemine taşıdı.