Aksoy Araştırma, Türkiye Monitörü 2022 yılı 8. hafta araştırması sonuçlarını açıkladı. Ankette seçmene  Ukrayna- Rusya savaşının Türkiye’de yansımalarını, Türkiye’de yaşam zorluğu gibi soruların yanı sıra sokak röportajlarında genç ve yaşlı kuşaklar arasında sıkça yaşanan “telefonunu göster” tartışmalarına ilişkin akıllı telefon kullanımına ilişkin sorular soruldu.

"Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" şeklindeki soruya araştırmaya katılanların cevabı Mart 2021 tarihinden itibaren oy kaybetmeye başlayan  AK Parti’nin Şubat 2022’de de oy kaybının sürdüğünü gösterdi. 

CHP’nin ise Eylül 2021 tarihinden itibaren yakaladığı trend bu ay itibariyle son buldu. Ocak 2022’ye göre CHP'nin oy oranı 0,4 puan düştü. Buna rağmen CHP ile  AK Parti arasındaki 1,5 puanlık fark devam etti.

İYİ Parti üçüncü sırada yerini korurken,  MHP ise baraj altı kalan partiler arasında yer alması dikkat çekti.

Oy dağılımı u şekilde:

AK Parti: Yüzde 30,3

CHP: Yüzde 28,8

İYİ PARTİ: Yüzde 13,7

HDP: Yüzde 10,6

MHP: Yüzde 8,2

Diğer: Yüzde 8,2

“TELEFONUNU GÖSTER” TARTIŞMALARI

Sokak röportajlarında genç ve yaşlı kuşaklar arasında sıkça yaşanan “telefonunu göster” tartışmaları Türkiye Monitörü araştırmasında da bu hafta yer buldu. Gençlerin akıllı telefon kullanmalarını seçmenin lüks mü yoksa bir ihtiyaç mı gördükleri soruldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 84,3’ü akıllı telefonları bir ihtiyaç olarak gördü. Akıllı telefonların lüks bir tüketim olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 15,7’ydi. Parti bazında incelendiğinde akıllı telefonları lüks olarak gören seçmen grubunun AKP ve MHP’de yüksek olduğu gözlemlendi. AKP seçmeninin yüzde 22,8’i, MHP seçmeninin ise yüzde 18,6’sı akıllı telefonları lüks tüketim olarak değerlendirdi.

Katılımcıların yüzde 67,7’si Türkiye’de yaşamanın Avrupa’ya kıyasla daha zor olduğunu belirtti. AKP seçmeninin yüzde 44,5’i, MHP seçmeninin ise yüzde 38,2’si Avrupa’da yaşamanın daha zor olduğunu ifade etti.

Ukrayna-Rusya savaşının ne derece endişelendirdiği sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 75,2’si çok endişelendiğini söyledi. Hiç endişelenmeyenlerin/endişelenmeyenlerin oranı yüzde 9,5 olarak ölçüldü.