Türkiye’de ekonomik krizle boğuşan vatandaşın kredi borcu devasa boyutlara ulaştı. Verilere göre, bireysel krediler 1 trilyon TL'yi aştı. 2022’nin ocak ayında bireysel kredi borcundan dolayı takibe düşenleri sayısı 145 bin kişi oldu. Dolar uzmanı ekonomist Remzi Özdemir, “Burada borcunu ödemeyen vatandaşlar arasında kötü niyetli insanlar olabilir. Ancak büyük bir bölümü yanlış ekonomi politikalarının kurbanı. Ekonomi doğru dürüst yönetilseydi bu insanlar batmaz ve dahası kredi veren kurumlar bu kadar sıkıntı yaşamazdı. Bu kredileri kullanan kişiler bu parayı alıp ne yaptı? Son 2 yılda kredi kart harcamaları incelendiğinde bunun büyük bir bölümünün gıda ve benzeri harcamalara yöneldiğini görüyoruz. Yani vatandaş geçinemediği için artan fiyatlar nedeniyle kredi kartı ile daha çok alışveriş yapmak zorunda kalmış. Daha çok alışveriş derken, öyle 10 yumurta yerine 20 yumurta almış değil.” dedi. 

'BORCU KAPATABİLMEK İÇİN BORÇ ALINDI'

Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, “Bir vatandaşın kredi kart limitini 10 bin lira düşünelim.  Bu kişiler 1 yıl önce aynı limitle aldığı ürünleri bu yıl ancak yarısını alabiliyor. En basit hesaplama ile geçen yıl 49 lira olan 5 litrelik Ayçiçek yağı bu yıl 150 lira. Yine geçen yıl 24'lü bir koli yumurta 10 lira iken bu yıl 50 lira. Vatandaş limiti dolan kredi kart borcunu kapatabilmek için bireysel kredi çekti. Bazı kişiler bireysel krediyi faiz düşük enflasyon yüksek diye çekip altın aldı dolar aldı. Ancak bu kişiler parmak sayısı kadar az. Kredi kullananların büyük bir bölümü sadece borçlarını kapatmak ya da geçinebilmek için aldı.Yine BDDK'nın aldığı bana göre yanlış olan bir karar ile bu kredilerde vade 24 aya düşürüldü. ” diye yazdı.

BİREYSEL İFLAS DALGASI KAÇINILMAZ OLACAKTIR

Remzi Özdemir şöyle devam etti:

“Peki ne yapmalı? Vatandaşı bireysel iflastan kurtaracak tek kurum BDDK'dır. Acil olarak bireysel kredilerde vade 60 aya kadar çıkartılıp rahat bir nefes aldırmalı. 60 ayı en azından yapılandırmalarda kullanmak mümkün. Yoksa Türkiye'de bireysel iflas dalgası kaçınılmaz olacaktır.”