Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu 'Çalar Saat' programına katıldı.

MedyaNotu'nun aktardığına göre Ahmet Davutoğlu, sokağa çıkma yasağıyla birlikte tartışmaların odağında yer alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında konuştu. Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın “Süleyman Soylu düşük yüksek profilli bir bakan mı?” sorusu karşısında Davutoğlu şu açıklamaları yaptı.

"Şu an benimle ilgili karşılaştırmalar yapılıyor. O makamın hakkını veremediğinizde bırakırsınız. Sayın İçişleri Bakanı bir açıklama yaptı. İki olayı ayırdedelim. Bir sokağa çıkma yasağı iki devlet yönetimindeki koordinasyonsuzluk. Sokağa çıkma yasağının hesabını birileri vermeli. Çünkü sağlık bakanı 1 kişi 16 kişiye koronavirüsü bulaştırdığını söyledi.
İçişleri Bakanı olayı küçümsemek için “250 bin çıktı o kadar büyütmeyin” dedi. 250 bini 16 ile çarpın. 4 milyon kişi enfekte olmuş olabilir. Birinin bunun hesabını vermesi lazım. Kim bu kararı aldıysa hesap verilemeyen bir süreç olmaz."

İsmail Küçükkaya sonrasında yeniden “Soylu’nun yüksek profilli bir bakan olduğunu düşünüyor musunuz? Soylu bu kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sormadan alabilir mi?” sorusunu sordu. Ahmet Davutoğlu soruya cevaben şu ifadeleri kullandı:

Alamaz tam da onu kastediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan habersiz bu sürecin yönetimi olmaz. Ama Sayın Soylu bir taraftan bunu söyledi. Bir taraftan olayı önemsizleştirdi sonra da bütün o sokağa çıkma yasağını unutturacak bir siyasi kriz oluşturuldu.

Sayın Soylu istifa ettiğini açıkladı. İstifa sorumluluk alan birisi için doğru bir karar. Ben sorumluluk nedeniyle istifa etmedim ben bir fedakarlık yaparak istifa ettim. Devlet yönetimi krize girmesin istedim. Benim devlet anlayışım, millet anlayışım, siyaset anlayışım böyle. O gün arkamdan imza atanlar ve Sayın Cumhurbaşkanı ile benim anlaşım arasında farklılık oluştu. Birinin fedakarlık yapması gerekiyordu, yaptım. Ama geri adım atmadım.

“SÜLEYMAN SOYLU YÜKSEK PROFİLLİ OLMANIN AKSİNE…”

"Kimse bizim dönemle karşılaştırma yapmasın. Ben istifa kararı almışsam devlet içinde kriz çıkmasın diye o kararın arkasında durdum. Sayın Soylu yüksek profillin aksine, istifa kararını aldı ama arkasında durmadı. Aldığı karar doğruydu ama arkasında durmaması yanlıştı. Ya da böyle bir kararı almayacaktı. İstifa tek taraflıdır. İstifa eden kişiye bağlıdır. Ben ettim dediğimde zorla çalıştıracak değiller. Sayın Cumhurbaşkanı’nın neden kabul etmediğini herkes tahmin ediyordur.
Bir bakan Cumhurbaşkanı’na danışmadan istifa kararı açıklayamaz. O makama saygısı varsa istifa kararını açıklamadan önce Cumhurbaşkanı ile görüşür.
Sayın Cumhurbaşkanı’da sormadan bu kararın açıklanması yanlıştır. Sayın Cumhurbaşkanı o gece ile ilgili Sayın Soylu’da bir hata gördüyse istifasını kabul etmeliydi. Eğer değil idiyse, o zaman cuma gecesi yaşanan o büyük krizin sorumlusu kimdir onu açıklamalı Sayın Cumhurbaşkanı. Buru bu konuda hesap vermeli."