Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, haftalık değerlendirme toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. AK Parti'ye sert sözlerle yüklenen Davutoğlu hükümete dikkat çeken sorular yöneltti.

Medya Notu'nun aktardığına göre Davutoğlu, “Madem ki “İslam Ekonomisi” kavramını kullandınız, gelin bakalım dünyanın neresinde olursa olsun İslam inancının ve medeniyet birikiminin toplum düzeni ve ekonomi konusundaki temel ilkeleri açısından karnenize bir bakalım.” ifadelerini kullanırken şu maddeler üzerinden iktidara yüklendi.

"ÖNCE EHLİYET VE LİYAKAT İLKESİ. HÜKÜM AÇIK: "EMANETİ EHLİNE VERİNİZ.""

Siz emaneti ehline veriyor musunuz? Aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakan yardımcısı olan dünya şampiyonu bir güreşçinin Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasının ehliyet ölçüsünde yeri nedir? Mesela bir alanda başarı kriterini esas alıyorsanız tersine bir örnekle çok başarılı bir banka genel müdürünü gelecek sene Tokyo olimpiyatlarına güreş takımında gönderir misiniz? Gönderirseniz netice ne olur? Herhalde dünya rekoru kıracak şekilde en erken tuş olayı yaşanır. Peki milyonlarca mevduat sahibinin kuruş kuruş biriktirdiği mevduatların kullanımını bu konuda hiçbir birikimi olmayan birine nasıl teslim edersiniz? Mesele “imza karşılığı maaş” ise bunun her zaman karşı çıktığımız arpalık anlayışından ne farkı vardır?

Bu soru sorulduğunda “geçmişte bu yönetim kurullarında generaller de vardı” diye cevap verenlere ise sözümüz nettir: “İşte biz o eski Türkiye düzeni ile mücadele etmek için siyasete girmiştik. Bugün de o düzenin yeni şekillerde üretilmesine de karşı çıkacağız. Mesele bir uygulamadan kimin faydalandığı değil, toplumun ne kazandığı ne kaybettiğidir.”

Bu soru sorulduğunda “geçmişte bu yönetim kurullarında generaller de vardı” diye cevap verenlere ise sözümüz nettir: “İşte biz o eski Türkiye düzeni ile mücadele etmek için siyasete girmiştik. Bugün de o düzenin yeni şekillerde üretilmesine de karşı çıkacağız. Mesele bir uygulamadan kimin faydalandığı değil, toplumun ne kazandığı ne kaybettiğidir.”

"HZ. ÖMER’İN HAYATINDAN BAHSETTİKTEN SONRA "İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ" DİYEREK GÖRKEMLİ BİR HAYAT SÜRMENİN BU İLKEDEN SAPMA OLDUĞUNU GÖRMÜYOR MUSUNUZ?"

2002’de iktidara gelindiğinde Meclis lojmanlarını haklı olarak israf görüp kamu yararına uygun bir şekilde satılması uygulamasından Osmanlı’dan ve Cumhuriyetten intikal eden bütün sarayları kullanmak yetmiyormuş gibi var olanları genişletmenin ve yeni saraylar inşa etmenin tasarruf ilkesi açısından izahı nedir?

Ortalama ücretin 2500 lira olduğu bir ülkede yaşanan lüksün, şatafatın geniş halk kesimlerini nasıl rahatsız ettiğini görmüyor musunuz? Hz. Ömer’in sade hayatından bahsettikten sonra “İtibardan tasarruf olmaz” diyerek görkemli bir hayat sürmenin bu ilkeden açık bir sapma olduğunu görmüyor musunuz?

Kul hakkının en temel ihlali olan yolsuzluklar konusunda neredesiniz? Bir ilçe başkanınız “Hırsız bizim hırsızımız biz yanında yer alırız” dediğinde hiç bu ilkeyi hatırlayıp bir muhasebe yaptınız mı?

"DANIŞMANLARINIZIN ÖNEMLİ BİR KISMININ VE ÜST DÜZEY BÜROKRATLARIN KENDİLERİNİN VE AİLE FERTLERİNİN BİRKAÇ YERDEN BİRDEN MAAŞ ALMALARI EMEĞE SAYGI MIDIR?"

“Kişi için elinin emeğinden daha hayırlısı yoktur”

Gece gündüz çalışan işçi, çiftçi ve esnaf evine ekmeği zor götürürken sayıları yüzü aşan danışmanlarınızın önemli bir kısmının ve üst düzey bürokratların kendilerinin ve aile fertlerinin birkaç yerden birden maaş almaları emeğe saygı mıdır?

"MÜLK EMNİYETİ. HÜKÜM AÇIKTIR: "MÜLKÜN KORUNMASI ESASTIR""

Bu hüküm açıkken yönetiminizde insanların mülkünü taşınıra çevirerek yurt dışına aktarma telaşı içine girmeleri ile ilgili kanaatiniz nedir? Tapu Kadastro düzeninin gelmesinden bu yana ilk kez hukuki süreç tamamlanmadan siyasi ferman ile tapu düzenlemeleri yapılması mülk emniyetini yok etmez mi?

"ESKİ PARTİ GENEL BAŞKANINI, GENEL BAŞKAN YARDIMCILARINI, MİLLETVEKİLLERİNİ VE 15 TEMMUZ KAHRAMANI İL BAŞKANLARINI PARTİDEN İHRAÇ ETMEK ÖMER AHLAKI MIDIR?"

Ekonominin o zaman önemli bir kalemi olan savaş ganimetleri ile ilgili olarak Cuma namazında kılıcını çekerek kendisinden hesap soran sahabiyi haşa camiden çıkarmayı bırakın oğlu üzerinden hesap veren Hz. Ömer’in tutumu açıkken, sadece nazik bir şekilde gidişat ile ilgili tesbit ve uyarılarda bulunan eski parti genel başkanını, genel başkan yardımcılarını, milletvekillerini ve 15 Temmuz kahramanı il başkanlarını partiden ihraç etmek Ömer ahlakı mıdır?