Strateji Uzmanı Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Erol Mütercimler, Habertürk televizyonunda yayınlanan “Gerçek Fikri Ne?” programında bir soruyu cevaplarken, AKP’nin kuruluşu ve FETÖ’nün devlet içinde önünün açılmasına dair görüşlerini dile getirdi.

TV 5 Program sunucusu Eren Eğilmez, program konuklarından Erol Mütercimlere, Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın eşlerinin bir tiyatro oyununda izleyici olarak bir araya gelmelerinin bir tiyatro buluşması olarak mı yoksa siyasî bir mesaj olarak mı değerlendirmek gerektiğini sordu. Erol Mütercimler, "Söyleyeyim düşüncemi. Onu söylemek için bu 28 Şubat’a bir vurgu yapmak zorundayız" diyerek, AKP'nin kuruluşuna dair bir değerlendirmede bulundu. Mütercimler, şunları söyledi:

"FETÖ'NÜN ÖNÜ NATO VE İSRAİL'LE İLİŞKİLİ BİR ORGENERAL TARAFINDAN AÇILDI"

"Nedenini söyleyeyim size ben. Bugün, 2020’nin şu günü itibarıyla biz, Adalet ve Kalkınma Partisi diye bir partinin 18’inci yılını görüyorsak, bunun bir numaralı oluşturucusu, hazırlayıcısı, 28 Şubat’tır. 28 Şubat’ın generalleri, özellikle ismini vermeyeceğim, tek bir orgeneralidir bunun hazırlayıcısı. O orgeneralin NATO ile, İsrail’le olan ilişkisi, onların planlaması, Türkiye’de “Ilımlı İslâm” denilen meselenin oluşturulması için o generaller eliyle o günkü siyasal iktidar, bak, siyasal iktidar devirtilmiş, iki şeyin önü açılmıştır: Bir; FETÖ’nün önü açıldı. Adnan Tanrıverdi’nin önü açıldı (Tanrıverdi aynı programda tartışılmıştı.) ve bunun yapılabilmesi için de, üzülerek ifade ediyoruz ki, başörtüsü kullanıldı. Yazıklar olsun bize! Hepimize yazıklar olsun; bunu o gün çözemedik diye. Hepimiz utanç içinde kalmalıyız. Düşünebiliyor musunuz? Başörtüsüyle, kızlar mahrum edildi. Cumhuriyetin en büyük projesi eğitim öğretimdi. En büyük projesi kızların okutulması ve biz, kızları üniversiteden kovduk; ama aynı siyasal düşünceye sahip erkek öğrenciler, eğitimlerine devam ettiler.

"FETHULLAH GÜLEN'İ DEVLETE MİT YERLEŞTİRDİ"

Sonuçta ne oldu? Bir mağduriyet ve tam da işte o proje hayata geçirildi; Adalet ve Kalkınma Partisi kurduruldu. Sonra iktidara gelirken, işte FETÖ, “Paralel Devlet” olarak yerleştirildi, baştan itibaren. Sene 1970; MİT Müsteşarı, Fethullah Gülen’i, o günkü Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Yaşar Tunagür’le birlikte devlete getirdi soktular. 1970 yılını anlatıyorum. Girişi böyledir. Bu adamın girişi böyledir. Devlet yaptı, devlet! MİT Müsteşarı yaptı bütün bunların başlangıcını.

"HEPİMİZ 28 ŞUBAT'I SOĞUKKANLILIKLA ANALİZ ETMELİYİZ"

Ve sonuçta bakın bugün geldik, geldiğimiz nokta itibarıyla tartışıyoruz. O nedenle 28 Şubat’ı, geri dönüp, herkesin çok soğukkanlı bir analiz etmesi lâzım. Ekonomik olarak bir sürü paramızı kaybetmemiz, bankaların soyulmaları… Onun üzerinden de konuşuruz; ama Adalet ve Kalkınma Partisi’nin… ( Sunucu Eğilmez: Günceli nasıl ilişkilendireceksiniz bu süreçle?) Günceli söyleyeyim; bak işte o günden itibaren başlatılmış olan tartışmalar, dikkat edin, bugün de kadınlar üzerinden sürdürülüyor.”