Döviz kurlarındaki düşüş ile birlikte Türk Lirası’nın değer kazanması, ekonomi kulislerini de bu kez pozitif yönde hareketlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzeni Cengiz Er de, ekonomideki bu gelişmeler üzerine sosyal medya hesabından dikkat çeken bir mesajla birlikte sahibi olduğu superhaber sitesinin ekonomi kulisi haberini paylaştı.

Cengiz Er’in, “Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı itibarsızlaştırmaya çalışan dolar fetişistleri ince işçilik yapıyor. Hem ekonomi bürokrasisinde, hem iktidar medyasında... Çok acayip işler bunlar...” mesajıyla paylaştığı ekonomi kulisi haberinin detayları da, bir başka kavganın yaşandığını ortaya çıkardı.

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmesi ile Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesi sonrasında döviz kurları ile altın fiyatlarının düştüğüne işaret edilen haberde, iktidar içindeki ekonomi yönetimi kavgasına şu satırlarla dikkat çekildi:

“Birileri, hem de iktidara yakın bazı medya organlarında yazıp çizen birileri, makro ekonomik tablodaki bu pozitif gelişmelerden ciddi şekilde rahatsız olmaya başladı. ‘İktisatçı’ sıfatı da taşıyan birileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan hiç memnun olamadılar. İktisatçı sıfatlı olan, uzun süredir Sayın Ağbal’ın koltuğuna oturma hayaliyle yanıp tutuşuyordu. Bir başkası, sayın Ağbal’ı, ‘faizi yükseltmekle’ suçladı ki o da Sabah Gazetesi’nde genel yayın yönetmeni olma hayaline kapılmıştı. Her ikisi de TOBB ve TİM gibi iş dünyasının ve ihracatçıların tamamının çatı örgütü olan kuruluşları tahrik etmeye çalıştı. Yapmak istedikleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘faiz hassasiyetini’ tahrik edip ekonomideki yeni politikaları kadük etmek ve kendilerine ikbal sağlayanlara yol açmaktı. Kendilerini çok akıllı sanıyorlar, 19 yıldır Türkiye’yi başarıyla yöneten Erdoğan’ı ise hafife alıyorlar.”

Erdoğan’ın kuzeni Cengiz Er’in paylaştığı bu kulis bilgisinde, iktidar içindeki hangi isimlere sert sözlerle yüklenildiği merak konusu oldu.

Cengiz Er’in “iktidara yakın” diyerek eleştirdiği isimlerden birinin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut olduğu öne sürülüyor. Diğer yandan söz edilen ismin Sabah yazarı ve geçen hafta Türkiye’nin OECD Daimi Temsilciliği görevine atanan Prof. Dr. Kerem Alkin olduğu da ileri sürülüyor.

Cengiz Er’in eleştirdiği medya organının Sabah gazetesi olduğu belirtilirken, ikinci sert çıkılan ismin de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem olduğu iddia ediliyor.

Cengiz Er’in paylaştığı ekonomi kulisi haberinin devamında, Erdoğan’ın yüksek faize karşı tavrının değişmediği, ancak 2018 yılından bu yana ekonomide kötü gidişat ve koronavirüsün yarattığı tahribat nedeniyle bu duruma izin verildiği yazıldı.

Erdoğan’ın bu kararı sonrasında döviz kurunun düştüğüne ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin yeniden yükseldiğine dikkat çekilen haberde, “Peki neden sağdan soldan Sayın Ağbal ve Sayın Elvan’a saldırı geliyor? Çünkü bu ülkede ‘dolar kafalı’ geniş bir kitle var. Bunlar doların aşırı yükselmesinden ve istikrarsız olmasından nemalanır. Kurlar iyice kontrolden çıkınca da doğal olarak çok daha fazla yükselen faizlerden de ayrıca kazanç sağlar! (Bakınız 2001 Mali Krizi). Böylece duble kazanırlar. Şimdi ‘yüksek faize muhalif gibi’ durmalarına sakın kanmayın. Reel sektör bunlara hiç inanmasın.” ifadeleri kullanıldı.