Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen bölgede, alanın doğal bir parçası olan ve içerisinde Bahçeköy Öğrenci Yurdu ile Saran Holding’in merkez binasının bulunduğu kısım “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınır çizgisi dışında bırakıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Sarıyer Hacıosman Bayırı’nın batısında kalan ormanlık alanın bir bölümü, “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi. Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanan "Hassas Alan" sınır çizgisi, Saran Holding binasının dibinden geçti. Holding’in sahibi Sadettin Saran, 2007 yılında holding binasına yaptığı ilaveler nedeniyle ceza almıştı.

Hacıosman Bayırı Caddesi’nin batısında kalan ve Fatih Ormanı’nın bir kısmını oluşturan 948 bin 410 metrekarelik alan “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu tescille ilgili olarak bir duyuru yayınladı.

Bakanlığın duyurusunda özetle şöyle denildi:

“1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109'uncu maddesi kapsamında; İstanbul, Sarıyer, Hacıosman Bayırı Caddesi ve Yakın Çevresi Doğal Sit Alanının koruma statüsünün ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil edilmesi işlemi 30.09.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmış ve 01.10.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmiştir.”

Ancak, bölgenin doğal bir parçası olan ve içerisinde Bahçeköy Öğrenci Yurdu ile Saran Holding’in merkez binasının bulunduğu alan “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınır çizgisi dışında bırakıldı. Sınır çizgisinin holding binasının dibinden geçirilmesi dikkat çekiyor.

CEN AJANS’IN ESKİ BİNASI

İş adamı Nail Keçili’nin Etibank ve Egebank’a olan borçlarından dolayı TMSF’ye geçen, Hacıosman Bayırı’ndaki bina 2006 yılında satışı çıkarıldı. Arsası 2 bin 102 metrekare olan binayı, Saran Holding’in sahibi Sadettin Saran 4,5 milyon TL’ye satın aldı. Binayı yenileyen Saran hakkında Sarıyer Belediyesi 2007 yılında, imar kanununa aykırı bazı ilaveler yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Saran, açılan dava nedeniyle 1 yıl hapis cezasına aldı ancak mahkeme, hapis cezasını 15 bin TL para cezasına çevirdi.

Mevzuata göre “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” şöyle tanımlanmış:

“Bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemlerin, türlerin, habitat ve jeolojik jeomorfolojik özelliklerin korunduğu, genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiş, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan alanları ifade eder.”

“Kesin korunacak hassas alanların” ayırt edici özelliği buraların kullanımı ile ilgili tüm etkilerin sınırlandırılması. Gerektiğinde insanların bölgeye girişleri engellenebiliyor. Cumhurbaşkanı kararı ile yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alan.

Diğer koruma alanları ise “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tanımlanıyor.