Gündemde Ahmet Davutoğlu'nun parti kuracağına ilişkin değerlendirmeler yapılırken öte yandan AKP'nin mevcut politikalarını değiştirmesi halinde Davutoğlu'nun parti kurmaktan vazgeçeceği söyleniyor.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan ise geçtiğimiz günlerde Ahmet Davutoğlu ile görüşen eski AKP Milletvekili Emin Şirin'le yaptığı telefon görüşmesinden anektodlar paylaşıyor yazısında.

Takan, "AKP'den ilk istifa eden (2003) eski İstanbul milletvekili Emin Şirin, Ahmet Davutoğlu'nun parti kurmaktan vazgeçebileceğini iddia etti. Şirin, bu iddiasını Ahmet Davutoğlu ile baş başa yaptığı yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmeden sonra gündeme getirdi" diyor.

Takan, Şirin'in "hiç mi özeleştiri yapmıyor Ahmet Davutoğlu?" sorusuna ise şu yanıtı verdiğini ileri sürüyor:

"Onu kendisine sorun kendisi cevap versin. Ama şöyle söyleyeyim, benimle konuşmasında özeleştiri yapıp yapmaması önemli değil . Seçmen nezdinde kendisinin algısını, seçmen önünde Ahmet Davutoğlu algısını zedeleyen hususlar var. Nedir bunlar? Yüzde 49 buçuk oy almış çok başarılı bir Başbakan olarak seçimden çıkmasına rağmen bir anda azledildi görüntüsünü vermiş olması. Buna tepki vermemiş olması. Bunu niye yapmış olduğunu izah etmemesi. Dış politikadaki devletin menfaatlerini gözetmesine rağmen ortaya çıkan neticelerdeki sıkıntılar gibi meseleler var. Bu çerçevede kendi algısını düzeltmek için kendisinin bu izahatları vermesi lazım.

Ben şöyle söyleyeyim, bir devlet adamı ciddiyeti olduğu şüphesiz ama seçimi devlet adamları kazanmıyor. Seçimi seçmen nezdinde lider algısı yaratan insanlar kazanıyor. Davutoğlu, burada bir eksiklik olup olmadığını kendisi tespit edip ona göre herhalde hareket edecektir. Ben kendi sorularım çerçevesinde tatmin oldum mu? Evet oldum diyeyim."

Parti kurma faaliyetiyle ilgili olarak ise Şirin'in şunları aktardığını belirtiyor:

"Şöyle söyleyeyim, Ahmet Davutoğlu bir kere AK Parti'ye gönülden bağlı bir insan. Ama AK Parti'ye bağlılığı kadar hukuk devletine, demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, insan haklarına, Kopenhag kriterlerine de bağlı bir insan. Eğer AK Parti'yi bu kriterler çerçevesinde görürse veya AK Parti'de bu kriterler çerçevesinde bir revizyon ortaya çıkarsa belki de ayrılmaktan vazgeçer. Yani, şahsi bir mücadele yapmadığı çok ortada. Prensipler çerçevesinde bir mücadele yapıyor. Bu prensipleri kendi mevcut partisi içinde uygulanır hale gelirse yeni parti kurmaktan da vazgeçebilir ama bunlar uygulanamazsa o zaman prensipleri parti aidiyetinin önünde olacak, öyle gördüm."