17 yıldır yüzünü ve yönünü Avrupa Birliği bataklığına çeviren iktidar partisi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eliyle, adeta ailenin temellerini sarsan icraatlara imza atıyor.

Kadınları ısrarla iş hayatına teşvik eden bakanlık, ev hanımı anneleri çocuklarından ayıracak yeni bir planı daha hayata geçirmeye hazırlıyor. Çocuklarını bırakıp iş hayatına atılacak kadınlara 650 TL hibe vermeyi vaat eden bakanlığın yeni projesine, aile uzmanları ve vatandaşlardan tepkiler yükseliyor.

Ailenin temel dinamiği olan anneleri evlerinden uzaklaştırarak aileyi dağıtma projesi adım adım işletilmeye devam ediyor. Çalışan annelere yönelik yeni bir destek programının başlayacağını duyuran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışma hayatında yer alan 10 bin kadına aylık 650 TL kreş desteği vereceklerini açıkladı. Bakan Selçuk, “Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” adıyla ortaya koydukları çalışmayla kadın istihdamını artırmayı amaçladıklarını söyledi

BÜYÜK TEHLİKE KAPIDA

Milli Gazeteden Abdussamet Karataş'ın haberine göre, Birçok medya organında ‘Kadınlara müjde’ şeklinde duyurulan haber, aslında arka planında büyük bir tehlike içeriyor. Manevi değerlerimizle hiçbir şekilde uyuşmayan projeyle, ailenin temel taşı olan anneleri çocuklarından ayırıp toplumda anne şefkatinden mahrum bireyler yetişmesine kapı aralanıyor. Projeye tepki gösteren aile uzmanları, yetişme çağındaki bir çocuğun anne şefkatiyle büyümesinin, bir anneye verilecek 650 TL’den çok daha mühim ve elzem olduğunu söylüyor.

BAKANLIK, EV HANIMLIĞINI KIYMETSİZLEŞTİRİYOR

Günlük meşguliyetler içinde çok zor ve aynı derecede değerli bir vazife olmasına rağmen istenen, iktidarın gözünde hak ettiği kıymeti bir türlü göremeyen ev hanımlığı, AKP hükümeti tarafından adeta itibarsızlaştırılıyor. Çocuk bakmak, eğitmek, topluma faydalı bireyler yetiştirmek gibi fevkalâde anlamlı görevler içeren ev hanımlığı, devlet tarafından maaşa bağlanmayı fazlasıyla hak ederken, Aile Bakanlığı’nın tam tersi bir politika izleyerek ısrarla ev hanımlarını iş hayatına sokma çabası, vatandaşların tepkisiyle karşılaşıyor. Tepkilerini gösteren çok sayıda vatandaş, bakanlığın anneleri çocuklarından uzaklaştırmak yerine, ev hanımlarına maaş vermesi gerektiğini belirtiyor.

PROJE HUZUREVİ-KREŞ DÖNGÜSÜNE HİZMET EDECEK

Bakanlığın anneleri iş hayatına teşvik eden hamleleri, aile uzmanlarının, ‘kreş-huzurevi’ döngüsüne yönelik endişelerini yeniden gündeme getirdi. Aile konusunda yaptığı ses getiren araştırmalarla dikkat çeken sosyolog ve Millî Gazete yazarı Mücahit Gültekin, bakanlığın projesine tepki gösterdi. “Çalışan kadınlara çocuklarını kreşe göndermeleri için 650 TL destek verilecekmiş. O çocuklar büyüyecek, onlar da ana-babalarını huzurevine gönderecek. Böyle iki tur döndürdük mü, ne kreşe gönderecek çocuk ne de huzurevine gönderecek anne-baba kalacak.” diyen Gültekin’in bu sözleri, aile meselesine hassasiyet gösteren binlerce vatandaş tarafından paylaşıldı.

AİLE BAKANLIĞI SADECE KADINLARA MI HİZMET VERİYOR?

Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın karı-koca arasına duvarlar ören, aileyi dağıtmayı hedefleyen kadın yanlısı planlamaları tartışma konusu oldu. Aile araştırmacısı Avukat Muharrem Balcı, bakanlığın erkekleri baskılayan kadın egemen hamlelerine; “Aile Bakanlığı yok, kadın bakanlığı var zaten. Daha ne kadar kadınlaşacak bu bakanlık? Erkeklerin esamesinin okunmadığı bakanlık nasıl aile bakanlığı olabilir?” sözleriyle tepki gösterdi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ: SİZİN AMACINIZ NE?

Birçok vatandaş, Aile ve Çalışma Bakanlığı’nın “Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”ni aile yapısına karşı yapılan bir saldırı olarak niteledi. Projeye ilişkin vatandaş tepkileri şu şekilde:

- Çalışan kadınlara 650 TL destek verilecek demişsiniz, sizin amacınız ne? Ailenin dibine dinamit döşemek mi? Bütün kadınları sokağa döküp çocukların kreşlerde mi büyütülmesini istiyorsunuz? Ülkede iş gücü açığı mı var ki sürekli kadınları iş hayatına girmesi konusunda teşvik ediyorsunuz?

- Aylık 650 TL’ye çalışan kadına kreş parası veriyorsanız evinde çocuklarına kreşten daha iyi anne şefkati ile büyüten kadınlara da verin. Kadınlar arasında bile çalışan çalışmayan ayrımı yapıyorsunuz. Amaç ne?

- Çalışan kadınlara 650 TL destek verilecekmiş, benim hanımım evde mesai mefhumu olmadan çalışıyor, aynı destekten biz de istiyoruz Sayın Aile Bakanı.

- Çalışan kadınlara yönelik, doğum yapması halinde (60) ay boyunca yapılan 650 TL yardımdan önce, ülkenin geleceği için evlat yetiştiren ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev hanımı annelere yönelik, emeklilik hakkı (aile sigortası gibi) tanıyacak bir sistem neden hayata geçirilmiyor?

- Anlaşılan evlerde kadın kalmayana kadar devam edecekler. Yazık evde çocuğuna annelik yapana köle, dışarıda çalışan kadına özgür diyorlar.