AK Partili belediye yönetimleri, istedikleri kişiyi KPSS sınavına girmeden memur olarak atayabilmek için, “Özel Kalem Müdürlüğü” kadrosunu suyolu gibi kullandı. Sayıştay raporuna göre, Esenler Belediyesi, 10 yılda 19 özel kalem müdürü atadı. Esenler Belediyesi’nin özel kalem müdürü olarak atadığı kişilerin, biri hariç diğerleri bu görevde bir yılı doldurmadan başka yerlere atandı. Sayıştay söz konusu atamaları kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı buldu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde, “Özel Kalem Müdürlüğü” kadrosu kullanılarak 12 kişinin sınavsız memuriyete alındığı ortaya çıkmıştı. Aynı yöntemi kullanan Esenler Belediyesi’nin de 10 yılda 19 özel kalem müdürü ataması yaptığı Sayıştay raporuna yansıdı.

KPSS’YE GİRMEDEN MEMUR OLMA YOLU!

Sayıştay’ın Esenler Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporda 19 bulgu tespit edildi. Bu bulgulardan bir tanesi de, “Özel Kalem Müdürlüğü Kadrosunun Memuriyete Sınavsız Giriş Yöntemi Olarak Kullanılması”.

Esenler Belediyesi’ndeki özel kalem müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalarla ilgili olarak Sayıştay raporunda özetle şöyle denildi:

“Özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden bazıları, diğer memuriyet kadrosuna sınavsız atanmış ve bu şekilde özel kalem müdürlüğü kadrosu memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılmıştır…

Esenler Belediyesi, Bakanlık Genelgesi’nin yayımlandığı 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçirdiği, söz konusu iki dönemde de aynı belediye başkanının seçilmiş olduğu, buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 19 farklı kişinin atandığı, bu atamaların açıktan atama yapılması suretiyle gerçekleştirildiği, açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanıldığı, özel kalem müdürü olarak açıktan atanan kişilerden, 2016-2017 arasında görev yapan personelin mimar kadrosuna, 2010-2011 arasında görev yapan personelin biyolog kadrosuna atandığı, 9 personelin ise bu görevi yaptıktan sonra naklen başka bir kamu kurumuna tayin olduğu ve 8 adet personelin özel kalem müdürlüğü kadrosuna atanmasında bakanlık izninin alınmadığı tespit edilmiştir.”

Özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda, çalışan memurların tercih edilmesini, bu kadroya atananların bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasının dikkate alınmasını, söz konusu kadronun sınavsız atama yolu haline getirilmemesini salık veren Sayıştay raporunun sonunda şu can alıcı tespit yapıldı:

“Kanun önünde eşitlik ve kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulmaması gerekmektedir.”

Kaynak: Milli Gazete