Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak bugünkü köşe yazısında ‘partiler’ ve ‘adayları’ yazdı. Seçimlere girme yeterliliğine sahip 27 siyasi partinin olduğunu anımsatan Abdurrahman Dilipak, “Aslında Cumhur İttifakı 9, Millet İttifakı 7 partiden oluşuyor. Toplumda ise Millet İttifakı’nın daha çok paydaşlı bir ittifak olduğu zannediliyor.” dedi.

“Bu arada 3. Bir İttifak için bir takım çalışmalar yapılıyor.” diyen Abdurrahman Dilipak, “Türkiye İttifakı Partisi” seçime girmek için eksiklerini tamamlamaya çalışıyor bildiğim kadarı ile. Büyük Türkiye Partisi, Anadolu Birliği Partisi ve Büyük Türkiye Partisi de bu oluşuma destek veren ve seçime katılmak için eksiklerini tamamlayan partilerden. Seçime katılamayacak ama kurulmuş 15 partinin ise bu yeni ittifaka destek vermek için açıklama yapacakları söyleniyor.” diye yazdı.

“Mevcut parlamento çok büyük ölçüde yenilenmesi gerek.” diyen Abdurrahman Dilipak, “Onların çoğu gitmek istemeyecek bir gidenin yerine de 5 taliplisi olacak. “Aç tavukların kendilerini darı ambarında görmesi” gibi, hemen hepsinin de ayakları yerden kesik uçuyorlar.” dedi.

Abdurrahman Dilipak yazısının son kısmında ise, “Şimdiden söylüyorum: Kadrolarında değişim zorunlu, değişmeden olmaz. Ama bu değişim çok sancılı olacak. Değişim tabanda kırılma, çözülme ve dağılmalara sebep olacak. Hem de bu durum bütün partiler için geçerli. Sonuç göreceli olarak grupların tepe partileri için daha zor ve sancılı olacak. Herkes sonuçta ayakta durmak için bir sacayağına muhtaç. Bu sacayağında en güçlü kendi içinde tek başına en güçlü olan %51’e sahip değilse, küçükler, güçlüyü teslim alacak. Sorun sadece nihai olarak seçmenin %51’inin oyunu almakta değil. Mesela, CHP %25 de kalırsa, İYİ parti, HDP ve diğerleri %26 ise, burada tepe parti, aslında azınlıklar ittifakının yanında azınlık olacak. AK Partinin yeni ittifak arayışını bir kenara bırakın, MHP’nin dışında da parti içindeki güç odaklarını hesaba katarsanız AK Partinin de işi zor. Konu kimin aday olacağı sorusuna tek seçici olarak Erdoğan karar verse de tabanın buna tepkisi ve parti içi hiziplerin tepkisi de önemli. Kimsenin evdeki hesabı bana kalırsa çarşıya uymayacak. Tencere yuvarlanacak kapağını bulacak, sonucu hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.