Kanal İstanbul, son bir haftada Türkiye’nin en önemli gündem maddesi haline geldi. Projeye itiraz dilekçelerini iletmek isteyen İstanbullular üçüncü günde de uzun kuyruklar oluşturdu. Aralarında İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de vardı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Akşener, "Suriyeliler ve Kanal İstanbul meselesi hangi tarihte yapılırsa yapılsın seçimi kaybettirecek" dedi.

‘Projenin mimarı’ olarak görülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise hemen her gün Kanal İstanbul’la ilgili bir açıklama yaparak ‘çılgın proje’ konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü Gebze’de yerli otomobil tanıtım toplantısına katıldıktan sonra Kocaeli’nin Hereke ilçesinde halka hitap etti. Kanal İstanbul’u savunan Erdoğan, CHP’nin Türkiye’nin başına gelmiş en büyük felaket olduğunu söyledi.

Erdoğan: “İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız”

Erdoğan, “Türkiye'de takoz siyasetinin kurumsallaştığı tek bir yer vardır. Üstat Necip Fazıl'ın ifadesiyle ‘CHP, bu ülkenin başına gelmiş en büyük felakettir.’ Yasakları kaldırmak istersiniz, karşınızda bunları bulursunuz. Türk otomobili projemizi kötülemek için seferberlik ilan ettiler. Biz bunlara rağmen o köprüleri yaptık. Bugün de aynısını Kanal İstanbul projemize yapıyorlar. İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul'u yapacağız” dedi.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi yalnız Cumhuriyet Halk Partisi değil, Halkların Demokratik Partisi, İyi Parti ile birlikte üç yıl öncesine birlikte siyaset yaptığı geçtiğimiz günlerde Gelecek Partisi’ni kuran eski başbakan Ahmet Davutoğlu da Kanal İstanbul projesine karşı.

İstanbullular projeye itiraz ediyor

Binlerce İstanbullu da projeye itirazında kararlı görünüyor. İstanbullular, Cuma günü de İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün Ataşehir ve Beşiktaş’taki hizmet binalarının önünde sabah erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluştu.

Hasta olduğu halde saatlerce kuyrukta beklemekten vazgeçmediğini söyleyen Hatice Sarı, “Bu kanalı yaptırmayacağız, bu kadar net. Ben 55 yaşındayım, hastayım, nefes almakta zorlanıyorum ama buradayım. Çünkü bu kanalı yaptırmayacağız. ‘Ben yaptım oldu’ dedirtmeyeceğiz. Beni whatsapp üzerinden takip etsinler, şehirlerarası gruplar kuruyorum, organize ediyorum. Bu millet olduğu sürece Mustafa Kemal’in ülkesine bu kanalı yaptırmayacağız” dedi