Çin'de tüp bebek tedavisi sırasında embriyoların DNA'sını değiştirerek AIDS'e karşı bağışıklık kazandırdığını iddia eden araştırmacı He Jiankui'ye bilim insanlarından tepki yağıyor.

Çni bilim insanı He Jiankui, ikiz kız bebeklerin genlerini değiştirerek HIV virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağladığını iddia ediyor. Ancak yürütülen bu çalışmaların Kabul edilemez olduğunu savunanlar da var.

HIV virüsüne karşı bağışıklık kazandırma iddiasıyla ikiz bebeklerin genetiği ile oynayan Çinli bilim insanı He Jiankui'ye ABD'li bilim insanlar tepki göstererek "İstenmeyen mutasyonlara (değişim) da neden olabilir" açıklamasını yaptı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü dergisinde yayımlanan makalede tüp bebek tedavisi ile ilgili yapılan araştırmayla etik ve bilimsel normların görmezden gelindiği belirtildi.

Çinli biyofizikçinin dünyaya duyurduğu 'buluş'la ilgili araştırmanın başarılı olmadığını direnci sağlayan gen mutasyonun üretmediğini iddia etti.

Çin'in Şenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden He Jiankui tüp bebek tedavisi yöntemi kullanarak, dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA'larını farklı bir yöntemle değiştirdiğini duyurmuştu.

Çinli araştırmacı tüp bebek tedavisi sırasında bazı embriyoların genetiğinin değiştirilmesinin ana nedeni olarak ülkede oldukça yaygın olan AIDS hastalığıyla mücadele olduğunu iddia ediyor.

"Tek kelime ile açıklanabilir: Kasıtlı bir yalan"

Dergideki yazıda imzası bulunan bilim insanlarından Kaliforniya Üniversitesi DNA modifikasyonu (genom düzenleyici) araştırmacısı Fyodor Urnov, "Mevcut CCR5 varyantını yeniden ürettikleri iddiası gerçek verilerin açık bir şekilde yalan beyandır ve sadece bir kelime ile tanımlanabilir; kasıtlı bir yalan." ifadesini kullandı.

Ayrıca Urnov, "Çalışma, araştırma ekibinin bunun yerine yaygın CCR5 varyantını çoğaltmada başarısız olduğunu gösteriyor." sözleriyle Çinli bilim insanlarını yalanladı.

Makalede, Çinli ekibin doğu geni hedef aldığı ancak asıl gerekli olan Delta 32 varyasyonunu kopyalamak yerine etkileri net olmayan yeni düzenlemeler yaratmaya çalıştığına işaret edildi.

TEPKİLER ARTIYOR

Bebeklerin genetiği ile oynanmasına tepkiler de giderek artıyor. Kimi bilim insanları yapılan araştırmanın çılgınlık ve ahlaksızlıkca olduğunu niteleyenler de var.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu konuyla ilgili son derece kaygılı olduğunu açıklayarak Guangdong eyaleti hükümetine bu olayı "hemen soruşturma ve netliğe kavuşturma" emri verdiklerini duyurmuştu.

Kaynak: Milli Gazete