Eskişehir'in geçmişten günümüze kadar gelen önemli sorunlarının ele alındığı röportaj da Sayın GÜR, DEVA Partisi Eskişehir il başkanı İsmail Haşim Ateş'e ilk sorusunu içerisinde bulunduğumuz Pandemi döneminin de en çok sıkıntısını yaşayan esnaflarla ilgili oldu. 

Sokağa çıkma yasağı kapsamına giren çalışanların ve esnafın durumu ne olacak?

Cevap ;sokağa çıkma yasağına giren esnaf ve çalışanlar devletten hiçbir yardım ve destek alamadılar. Asgari ücretin yarısına tekabül eden kısa çalışma ödeneği ile şu anda 7000000 aile geçinmeye çalışıyor. Sosyal devlet böyle zamanlarda esnaf ve vatandaşını diğer batı ülkelerinin yaptığı gibi karşılıksız hibe destekleri ile rahatlat malıydı ama hükümet vatandaşına IBAN numarası verdi.

Küresel boyutta geri dönüşüm oranı düşüyor, yakın zamanda hammadde sıkıntısı başlayacak. Geri dönüşüm ve atık toplayıcılığı konularında Eskişehir ilinde kolaylaştırıcı teşvik edici çalışmalar düşünüyor musunuz.

Cevap; Evet geri dönüşüm ve atık toplama konusunda toplumu daha fazla teşvik etmek, yöneticileri ise vahşi depolamadan ziyade geri dönüşümün altyapısını oluşturmaya özendirmek düşüncesindeyiz. Disposible ürünlerin toplanmasını kolaylaştırma projemiz olacaktır.

Kuzey Güney çevre yolu ve Eskişehir sanayi bölgelerinin raylı sistem planlamaları hakkında neler düşünüyorsunuz?Teksan sanayi sitesi Eskişehir OSB bağlayacak üst geçit planlaması için düşünceleriniz nelerdir?

Cevap; Kuzey ve Güney çevre yolu Eskişehir için elzemdir. Ankara’dan İstanbul’a akan trafik kentin içinden geçmektedir.  Şehrin günlük yaşayışı ile ilgisi olmayan bu trafik yükünü şehrin içinden almak gereklidir. Yıllardır dile getirilen bu yatırım şehrin gelecek 10 yıllık yatırım planlarında hala yer almamaktadır. Teksan sanayi sitesi ile organize sanayi Bölgesi arasında bir üst geçit ivedilikle yapılmalı yine organize sanayi bölgesine şehirden ulaşım yan yolları akşam ve sabahın yoğun trafiği nedeniyle gerekli kılmaktadır.

Demokrasi ve Atılım partisi’nin Eskişehir için projeleri var mı varsa nelerdir kısaca belirtir misiniz?

Cevap;  Deva Partisi olarak Eskişehir’e gerekli önemli projeleri Marmara denize, demiryolu bağlantısı, Frigya antik kenti’ne daha fazla yatırım, uluslararası havaalanı yapımı, yeraltı zenginliğimiz olan Boraks’ın daha fazla işlenebilmesine dönük çalışmalar olarak sıralayabiliriz.

Son olarak Eskişehir’in en temel sorunu nedir?

Cevap; Bize göre Eskişehir’in en önemli sorunu depreme karşı yeterince hazırlıklı olmamasıdır. Mevcut yapı stoğu maalesef 1999 öncesi yapılan binalar açısından depreme karşı dayanıksızdır. Güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm ile yeniden yapılması gereken özellikle porsuk güzergahında çok sayıda bina vardır.