Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1951 yılında Ağrı’da doğdum. İlk, ortaöğretim ve lise öğrenimini Ağrı’da tamamladım. Askerlik görevinden sonra 1973 yılında okumak üzere Almanya’ya gittim. 1994-99 yılları arasında Ağrı Belediye Başkanlığını yaptım. 2000-2005 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı oldum. 2005-2007 yılları arasında İslam Toplumu Milli Görüş Paris Bölge Başkanlığı görevini yaptım. 2014-2019 yılları arasında Saadet Partisi Avrupa Baş Danışmanlığı görevim devam ederken Sancaktepe Belediye Başkan Adayı oldum. Evli 5 çocuk babasıyım Almanca ve Arapça dillerini bilmekteyim.


Sancaktepe Belediye Başkan adayısınız. Sancaktepe deyince aklınıza ilk ne geliyor?

Sancaktepe deyince aklıma ilk olarak Anadolu’nun dört bir yanından, iş, aş ve daha iyi bir yaşam için İstanbul’a gelmiş ve bu sosyokültürel dağılımın yapıldığı bir küçük metropol geliyor. Sancaktepe’de Anadolu insanının samimiyeti ve cesurluğu ilk göze çarpan özelliğidir. Yani umut bekleyen ve umudunun karşılılığını görmek isteyen fakat yıllardır bu umudu çeşitli sebepler yüzünden görememenin üzüntüsünü yaşayan insanlar topluluğu görüyorum.

Sancaktepe İlçemizin bu günkü durumu hakkında düşünceleriniz nedir?

Başkan adayı olarak İlçemizin sorunlarını bir katalogda topladım. Önünüzde duruyor. İlçemizin öncelikli olarak geniş bir alana sahip İlçemizin şehir planlamasının ve altyapının olmayışı Sancaktepe’nin en büyük sorunu haline gelmiş durumda. Vatandaşlarımız ekonomik, sosyal ve kültürel beklentilerinin yanın da huzurlu bir kent özlemi çekiyor. 31 Mart akşamı yerel seçimler sonucunda yönetime geldiğimiz takdirde ilk iş olarak bu sorunlara yöneleceğiz.

Peki, bu sorunların çözümü noktasında projeleriniz nelerdir?

Doğrusunu söylemek gerekirse sokaktaki vatandaşımız vaatler ve projeler konusunda o kadar hayal kırıklığına uğramış ki, “ Arkadaş bana vaat anlatmayı bırak. Ne yapacaksan onu yap” diyorlar. 1994 yılında Ağrı Belediye Başkanlığına seçildiğim dönemde uzun boylu bir vaadim olmadı. O zaman demiştim ki, “Allah izni ile elimizdeki maddi imkânları önümüze koyarak bütün gücümüzle çalışacağız”. Bizim en büyük vaadimiz bu. Bunun içerisine şehir planlaması ve peyzaj, aile bakım, sosyal, kültürel, sanatsal ve edebi çalışmalar girer. Ve hatta yolların, kaldırımların orta refüjlerindeki alanla meyve ağaçlandırılması çalışması bile girer. Bu projelerimizi Sancaktepe’mizin iyiliği ve güzelliği için inşallah uygulayacağız.

Mevcut Belediye yönetimine dair neler söylemek istersiniz?

Vatandaşlarımız Belediye’nin çalışmalarını çok yakından görüyor. 10 TL‘lik malı 20 TL, 80 TL’lik malı 100 TL ‘ye fatura ediyorsunuz. Siz Sancaktepe’yi zarara uğratıyorsunuz, yıllardır tapu konusunda bizleri 10 yıldır oyalıyorsunuz. Neden verilmiyor bu tapular, neticede hükümet sizsiniz dediği noktada vatandaşın oyunu geri çevirecek hiçbir güç yok. Biz üç ay Ağrı’da Belediye personel maaşı ödenmemiş bir belediyeyi aldık. Üç aylık maaşını ödedik ve arkasından da bir ikramiye verdik. Kısacası yüzler güldü, insanlar huzur buldu. Belediye’yi ayağa kaldırdık. Hırsızlığa, yolsuzluğa, yandaşa, çevreye ve partizanlığa asla göz açtırmadık ve yanlışa prim vermedik. Allah’ımız da bereketimizi vermişti. Zor şartlar altında biz destan yazarak o dönem belediyemizi teslim etmiştik. Belediye’ye gelen gelirlerle çok çok rahat bir şekilde borçlar ve yatırımlar yapılabilir. Ama mevcut belediye bunu yapmıyor. Sancaktepe’de kime sorarsanız Belediye’den şikâyet dinlersiniz. Ben buradan Sayın Belediye Başkanı İsmail Beyi rencide etmemek adına buradan bu şikâyetleri tek tek saymayacağım. Önümüzdeki seçimlerde vatandaş bu şikâyet ile sandık başına gidecektir. Ve Allah bizi senden kurtardı diyerek ona veda edecektir. Ben inanıyorum ki, 1 Nisan sabahı Sancaktepe’de halk Sancaktepe’nin yönetimini, gönül rahatlığı, vicdan rahatlığıyla bize verecektir.

Sancaktepe Belediyesi’ni kazandığınız takdirde ilk yapacağınız iş nedir?

Gelir gelmez üç gün içerisinde gelir ve giderleri anında durduracağız. Hiçbir yere hiçbir ödeme yapılmayacak. Bütün faturalar işlemsiz olarak bekletilecek. Kim hangi liyakat ile hangi işi yapıyor bakacağız. Önümüze bunları koyacağız. Çok güçlü bir yönetici kadromuz var işi ehline vereceğiz, israfı durdurup yolsuzluklarla mücadele edeceğiz. Açıkça söyleyeyim hiçbir personelin işine son vermeyeceğiz. Kimsenin ekmeği ile oynamayacağız. Hangi partiden, hangi görüşten olursa olsun işin ehli ve liyakat sahibi ise işine devam edecektir. Bizim belediyemiz döneminde liyakat esas alınacaktır. ATM memurluğu dönemi, Belediye’ye gelmeden maaş alma dönemi bitecek.

Ben 1994‘te Refah Partisinden Ağrı Belediye Başkanı seçildim ama ben Ağrı’nın ve Ağrılıların Belediye Başkanıyım demiştim. Sancaktepe’de de bu böyle olacaktır. Ehliyetli ve liyakatli kadromuzla sorunları vatandaşla birlikte kısa zamanda Allah’ın izni ile çözeceğiz.

Halk ile birlikte yönetim anlayışını ortaya koyacak mısınız?

Biz halkla birlikte yönetim anlayışını koyacağız demiyoruz. Biz zaten koyduk diyoruz. Gelir gelmez esnaflardan, STK’ lardan, spor kulüplerinden, mahalle temsilcilerinden insanları alarak Belediye istişare meclis gurubu kurduk. Vatandaşın ne istediğini ve hangi şikâyetlerde bulunduklarını dinledik. Hizmet kaliteli mi? Yeterli mi? Sizce burada bir rant var mı? Bu soruları vatandaşımızın kendisine sorduk. Ben Ağrı yerel yönetimi dönemimde hiçbir zaman protokol kullanmadım. Vatandaşımızın oturduğu sandalyede oturdum. Vatandaşımızın yediği yemekten yedim. Halının üzerinde diz çökerek yer sofrasında da oturdum. Hiç korumam olmadı, hiç biz zaman koruma aracı ile yola çıkmadım. Ve bundan hiç biz zaman gocunmadım. Gocunmam. Vatandaşımızın aklında hiçbir soru işareti bırakmadan bu anlayışımızı yine uygulayacağız. Zeki Başaran Sancaktepe Belediye Başkanı olabilir ama o da sıradan bir vatandaştır. Gösterişe, şaşaya, şatafata ve kibre asla izin vermeyeceğiz. Biz vatandaşa hizmet için buradayız. Vatandaşın başına Kral kesilmek için seçilmedik.

Mevcut Belediye Başkanının makamına üç tane güvenlik katından geçerek çıkılıyordu. Bu konuda sizin tutumunuz nasıl olacak?

Netice de biz kadere iman etmiş insanlarız. Birisinin bana vereceği zarar ile gidecek olsam bir milyon güvenlik olsa bunun önüne geçemez. Tedbir farz mıdır? Elbette farzdır. Ama bu farz vatandaşa eziyet haline gelirse bu cellatlık olur. Biz bu cellatlığa müsaade etmeyeceğiz.

Seçimlerde yönetim kadrosu önemlidir. Yönetiminizde önemli isimler var mı?

Kesinlikle var. Şu an kadromuzda daha önce belediye başkan aday adaylığı yapmış, Recai bey, Abdülkadir bey, gibi değerli kardeşlerimiz var. Hukukçularımız, mimar ve mühendislerden oluşan ve de esnaf çevresinde sözü dinlenen ve saygınlığı olan çok ciddi bir kadromuz var. Bu ekibimiz ile Sancaktepe’li kardeşlerimizin karşısına çıktığımızda “işte bu kadro Sancaktepe’de beklediğimiz kadro” diyecekler. Biz şu an tamamen seçimi kazanmaya odaklanmış durumdayız. Geçmişte şöyle oldu böyle olduları kenara bıraktık. Sancaktepe’yi, çarşı, pazarı, kahvehaneleri adım adım, karış karış geziyoruz. Göz göze gönül gönülle, el ele sohbetler ediyoruz. Dualarını alıyoruz. İnsanlarımız güvenecekleri bir liman arıyorlar. Allah’tan korkan, helali haramı bilen bir liman. Ahirette yaptıklarının hesabını verebilecek bir liman. Bu liman da Saadet Partisi’nin limanıdır.

İddialı mısınız?

Allah’ın izni ile çok iddialıyız ve bir numarayız. İnancımız ile fedakârlığımız ile vatandaşı kucaklamamız ile vatandaşa geçmişte yaptığımız hizmetleri teminat olarak göstererek bir numarayız. 45 yıldır bu davamızda hiç eğilip bükülmedik. Bu davamız da çizgimizi hiç değiştirmedik. Sancaktepe’deki kardeşlerimiz, vatandaşlarımız ısrarla bizi burada görmek istediklerini belirttiler. Ben de bir Anadolulu olarak Sancaktepe mozaiği içerisinde yer aldım. Sancaktepe hizmete susamış bir yer. Bu susuzluğu ancak ve ancak Saadet Partisi giderebilir. Vatandaşların yoğun bir ilgisi var. Ev ev, kapı kapı gezerek bizim size oy olarak bir namus borcumuz var diyerek işe koyulmuş durumdalar. Vatandaşlar bana tapu meselesini sordular. Ben hayali konuşmam. Bana oy verin de halledeceğim diye asla konuşamam. Bu fantezi bir cümle olur. Ama şunu açıkça söylüyorum. Hukuki bir engel yok ise, bizim gücümüz dışında bir engel varsa bu engellerin de çözülmesi için bütün gücümüzle çalışacağız. Yeryüzünde halledilmeyecek bir sorun yoktur. Sancaktepe’nin tapu sorununu çözeceğiz. Bu sorunun cevabını vatandaş sandık başında gösterecektir. Ak Parti 16 yıldır hükümet olduğu halde bu sorunu çözmeye cesaret edemedi. İttifakların yapıldığı biz seçime giderken Saadet Partisi 1389 Belediye’de kimseye yaslanmadan tek başına giriyor. Biz yürekten inanıyoruz 1 Nisan da mazbatamızı alacağız.

Sizi diğer adaylardan ayıran özellik nedir?

Ben iktisat fakültesi mezunuyum. 45 yıla yakın yurt dışında bulundum. Oradaki belediyecilik, fizibilite, mali disiplin ve planlama çalışmalarını çok iyi gözlemledim, yakından içinde olma fırsatı buldum. Geniş bir tecrübe edindim. Avrupa şehir ve planlama özelliklerini çok çok iyi tecrübe etmem beni diğer adaylardan ayıran özelliktir.

Seçimi kazanmanız durumunda 5 yıl sonrası için nasıl bir Sancaktepe hayal ediyorsunuz?

Sancaktepe 414 bin nüfuslu bir ilçemiz. Altyapısı, yeşillendirmesi, ana caddelerimizin bir kısmına meyve bahçesi oluşturacağız. Yarım bırakılmış olan metro tamamlanmış olacak. İlçemizde tapu sorunları çözülmüş olacak. Trafik sorunun çözülmüş olacak. Sorunsuz okulların özel servisleri çözülmesi konusunda okullarımızda öğlen yemeğini belediye olarak üstlenilmesi. Biz Allah nasip ederse beş sene sonra Sancaktepe’de insanını huzurlu olduğu modern bir şehir İnşa edilmiş olacaktır İnşallah…