Türk Lirası  her geçen gün  dolar ve euro karşısında değer kaybetmeye devam ederken, Merkez Bankası ile ilgili önemli bir değişiklik oldu. Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın imzasıyla bugün Merkez Bankası Başkanı  Murat Uysal  görevden alınırken, yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal getirildi. Hükümetin Merkez Bankası hamlesinin uluslararası literatürdeki karşılığını ve yapılan değişikliğe piyasaların nasıl tepki vereceğini Ekonomist-yazar Prof. Dr. Aziz Konukman Milli gazeteye değerlendirdi.

MERKEZ BANKASINA KAYYUM ATANMIŞ GİBİ OLDU

Merkez Bankası yönetim geleneğinde ilk defa böyle bir değişiklik olduğunu dile getiren Aziz Konukman, “İlk defa bütün kökeni kamu-finans olan bir Maliye Uzmanı Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. 16 yıldır AKP hükümetleri Merkez Bankası bünyesinde aktif görev almış kişiler atanıyordu. Ağbal hamlesiyle adeta Merkez Bankasına ‘kayyum’ atanmış gibi oldu. Uluslararası literatüre göre ülkelerin Merkez Bankası başkanları akreditasyon alan başkanlar atanır” şeklinde konuştu.

FAİZLER ARTINCA MERKEZ BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Aziz Konukman, “Faiz düşerse enflasyon da düşer hipotezinin gerçekleşmemesi sebebiyle bu değişiklik yapılmış gibi gözüküyor. 11. Ekonomik Kalkınma Planına, YEP’e ‘enflasyonun nedeni faizdir’ maddesi girmesiyle Merkez Bankası başkanlarının faiz arttırması mümkün değildi. Bu dönemde de faizler arttırılınca görevden alındı. Tabi ki Merkez Bankası Başkanı’nın faizi arttırmasında Cumhurbaşkanı’nın haberi olmaması mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz arttırıldığında tepki vermedi. O tarihte Merkez Bankası Başkanı'nı görevden almadı” diye konuştu.

MERKEZ BANKASININ ÖZERK OLMADIĞI KESİNLEŞTİ

Aziz Konukman, “Piyasalar artık Merkez Bankası ile uğraşmaktansa direk Cumhurbaşkanı’na yönelmesi lazım. Artık Merkez Bankası’nın özerk bir yapıda olmadığı kesinleşmiştir. Öyle olmadığı daha nasıl kanıtlanabilir ki? Herkes bunu görmek zorunda. Murat Uysal da, Naci Ağbal da özerk bir şekilde yönetebilecek nitelikte değil. Uluslararası finans sistemi merkez bankalarına akredite edilmiş kişilerin atanmasını ister. Merkez Bankası'na sıradan bir kişi atanamaz. Merkez Bankası başkanları akredite edilmiş kişilerden seçilir. Murat Uysal da akredite edilmişti ama bunun yeterli olmadığını gördük. Dolayısıyla piyasanın ne tür bir reaksiyon göstereceğini bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

NACİ AĞBAL BUGÜNE KADAR PASİFİZE EDİLMİŞTİ

Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı Stratejik Bütçe Başkanlığı gibi çok önemli bir görevde olduğunu dile getiren Aziz Konukman, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle Naci Ağbal’ın çok öne çıkması bekleniyordu. Fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı birden Strateji Bütçe Başkanlığına ortak edildi. Ekonomi yönetiminde Berat Albayrak’a adeta farklı bir statü kazandırıldı. Maliye Bakanlığı’nın teşkilatlanma yasasının ikinci düzenlenmesinde Orta Vadeli Mali Bütçenin hazırlanmasında Strateji Bütçe Başkanlığına ortak edildi. Oysa ilk düzenlemede Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın böyle bir yetkisi yoktu. Bir nevi ‘süper bakanlık’ haline getirildi. Nitekim orta vadeli program ve mali plana bakıldığında ortak imzayla olduğu görülür. Ama hep sahnede kim var? Tabi ki Berat Albayrak. Hâlbuki ismine bakıldığında Cumhurbaşkanlığı Strateji Bakanlığı’nın hiyerarşide daha üste olduğu gözükür. Ama işlevsizleştirildi. Bazıları Naci Ağbal’ın harcandığını düşünebilir. İlk başta böyle bir izlenim var ama zaten Ağbal bu güne kadar pasifize edilmişti” diye konuştu.