5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde tarımsal desteklerin Milli Gelirin %1’inden az olamayacağı belirtilmiştir. Çiftçilerimize ödenmesi zorunlu destek ödemelerinden yapılan farklı vergi kesintilerinin sebepleri merak edilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 11’inci bendinde açık bir şekilde Çiftçilerden satın alınan ziraî mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden; tevkifat yapılması hüküm altın alınmış iken, zirai mahsul veya hizmet satın alması niteliğinde bulunmayan tarımsal destek ödemeleri üzerinden vergi hukukunda yasak olan kıyas yöntemi ile hayvancılık için yapılan destek ödemelerinden %2 ve diğer tarımsal destek ödemeleri üzerinden %4 oranında vergi kesintisi adı altında kesinti yapılması hukuki midir?
  2. Hukuki ve yasal dayanağı olmadan tarımsal destek ödemesi aşamasında çiftçilerimizden yapılan %2 ve %4’lük kesintilerin tutarı yıllar itibariyle ne kadardır?
  3. 5488 sayılı Tarım Kanununun 21. maddesinde Milli Gelirin %1’i oranında tarımsal destek verilmesi amir hükmü yerine getirilmez iken, çiftçiye hak ettiğinin yarısı civarında verilen tarımsal destekler üzerinden hukuka aykırı bir şekilde kesilen söz konusu %2’lik ve %4’lük vergi kesintilerine son vermeyi ve vergi adı altında haksız yere kesilen tutarları hak sahibi çiftçilerimize iade etmeyi düşünüyor musunuz?