Mali Müşavirlik Belgesi’ni alabilmek için öncelikle staj başlatma sınavına giren adaylar, akabinde 3 yıl süresince Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) bürosunda Mali Müşavir gözetiminde stajyer olarak çalışmaktadırlar. Staj süresini tamamlayan adaylar, staj bitirme sınavına girdikten sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Belgesini almaya hak kazanabiliyorlar. Staja başlama sınavını kazanan ancak işsiz olan adaylar, stajını başlatmak için iş arayışına girdiklerinde çeşitli zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu stajyerler, SMMM bürolarında çoğunlukla ya çok düşük ücret karşılığında ya da ücretsiz çalıştırılmaktadırlar. Dahası sigorta primini dahi stajyere ödeten işyerleri de mevcuttur.

Bu bağlamda;

  1. SMMM Belgesi için 2019 yılında staj başlatma ve staj bitirme sınavlarına katılan toplam aday sayısı kaçtır?
  2. 2019 yılında staj başlatma sınavını kazanan ancak henüz stajını başlatmamış aday sayısı kaçtır?
  3. Belgeyi almaya hak kazanabilmek için 3 yıl stajyer olarak çalışma zorunluluğu olan adayların stajyer olarak çalışacakları süre boyunca çalışma koşullarının iyileştirilmesi hususunda yeni bir düzenlemeniz olacak mıdır?
  4. SMMM stajyerlerini ücretsiz ya da düşük ücret karşılığında çalıştıran SMMM büroları ve diğer firmalara, çalıştırdıkları stajyerleri mağdur etmeyecek bir miktarda ücreti ödeme ve belli sayıda stajyer çalıştırma zorunluluğunu getirecek misiniz?