Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü’nce Türkiye genelinde açılan maden ihaleleri çeşitli kaygılarla birlikte kamuoyunda tepkilere sebep olmaktadır. İhaleye çıkılan alanların son yıllarda ciddi oranda artış gösterdiği ve açılan maden ocaklarının tarım arazilerinde, ormanlık alanlarda, yerleşim yerleri ve tatlı su kaynaklarında ciddi zararlara sebep olduğu görülmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü’nce Türkiye genelinde ihaleye açılan alanlar bir önceki yılın ilk altı ayına oranla 2020 yılının ilk altı ayında toplamda ne kadar artış göstermiştir?
  2. Bakanlığınızın yetkilendirdiği ilgili kurum tarafından, madenin çıkarılması için ihaleye açılan alanlar için öncesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlanmakta mıdır?
  3. Belirlenen alanlarda madencilik faaliyeti yürütecek firmalar ÇED Raporlarını dikkate almakta mıdır? Bu konuda firmaları denetliyor musunuz?
  4. ÇED Raporlarına aykırı faaliyet yürüttüğü tespit edilen firmalara hangi yaptırımlar uygulanmaktadır? Son bir yılda bu kapsamda cezai yaptırım uyguladığınız herhangi bir firma oldu mu?
  5. Enerji temini için kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar dışında alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanılabilir hale getirmek amacıyla hangi faaliyetleri yürütmektesiniz?