54. Türkiye Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde; savaş değil, barış, çatışma değil, diyalog, çifte standart değil, adalet, üstünlük değil, eşitlik sömürü değil, âdil düzen, baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi ilkelerinin şiar edinerek kurulan D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı sekiz üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Bu ülkeler Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye’dir. D-8 içinde yer alan ülkeler, aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleridir. D-8 üyeleri tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler. D–8 kapsamındaki iş birliği, sektörel bazda yürütülmektedir. Bu kapsamda: Bangladeş: Kırsal kalkınma Endonezya: Yoksullukla mücadele ve insan kaynakları İran: Bilim ve teknoloji Malezya: Finans, bankacılık ve özelleştirme Mısır: Ticaret Nijerya: Enerji Pakistan: Tarım ve balıkçılık Türkiye: Sanayi, sağlık ve çevre alanındaki iş birliği çalışmalarını koordine etmektedir. Bu bağlamda;

1. D-8 ülkelerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) nedir? D-8 ülkelerinde ortalama kişi başı gelir kaç dolardır?

2. D-8 ülkelerin ihracatları kaç dolardır? İthalatları kaç dolardır?

3. D-8 ülkelerinin askeri ve savunma harcamaları kaç dolardır?

4. Tüm bu göstergelerin toplam olarak Avrupa Birliği GSYH, kişi başı gelir, ihracat, ithalat, askeri ve savunma harcamalarına ve ayrı olarak toplam Dünya GSYH, kişi başı gelir, ihracat, ithalat, askeri ve savunma harcamalarına oranı nedir?

5. D-8 oluşumunun daha etkin olması gerektiğinin düşünüyor musunuz? Etkin olması için hangi çalışmaları yapmaktasınız ve planlamaktasınız?

6. Bu oluşumdaki ülkelerin sayını artırmayı düşünüyor musunuz? Veya gelişmekte olan ülkelerle alakalı alternatif ticari, siyasi, askeri ve kültürel bir çalışmanız var mıdır?

7. Ekim 2017 yılından beri dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı dönemde hangi çalışmalar yapılmıştır?