Bugün, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşmasının 97.yıl dönümü.

İsmet İnönü’nün imzaladığı Lozan Antlaşması, 1683 Viyana Bozgunundan sonra Batı karşısında sürekli gerileyen ve her bakımdan Batı’ya bağımlı hale gelen Türklerin, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olmasını sağlamıştır.

Antlaşma ile İtilaf Devletleri Misak-ı Milli’yi, Türk Devleti’nin varlığını ve bağımsızlığını kabul etmiştir. Askeri zaferler siyasi zafere dönüşmüştür.

Lozan Barış Antlaşması, Sevr Antlaşması’nın geçersizliğini ispatlayan ve I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren en son antlaşmadır. Bu antlaşma galip devletlerin, mağlup bir devlete zorla imzalattığı bir antlaşma değildir. Eşit şartlarda imzalanmış kalıcı bir antlaşmadır. Lozan antlaşmasının imzalanmasından sonra İtilaf Devletlerinin son birlikleri 2 Ekim 1923’de işgalleri altında bulunan İstanbul’dan Dolmabahçe önündeki Türk bayrağını ve Türk askerini selamlayarak ayrılmışlardır.

Lozan antlaşması, çağdaş bir Türk devleti olan yeni Türk Devletinin kendisini dünyaya kabul ettirdiği Büyük önder Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesi ışığında imzalanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur.

Ayrıca, Lozan’ın son kullanma tarihi de yoktur. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça geçerliliğini koruyacaktır. Lozan’ın bitmesini bekleyenler Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden Sevr’e mahkum etmek isteyenlerdir.