Aşağıdaki sorularımın tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 19.11.2020

Kanal D ekranlarında yayınlanan “Sadakatsiz” adlı dizi, yayınlandığı günden itibaren konusu ve sahneleriyle kamuoyunun tepkisini çekmeye devam etmektedir. Söz konusu dizi, türlü entrika ve ahlaksızlıkları sıradanlaştırarak sunmaktadır. Bu ve benzeri yayınlar toplumun temelini oluşturan aileyi tehdit etmekte, tahribata sebep olmaktadır. Toplumun değerleriyle örtüşmeyen bu içeriğe ilişkin tepkiler basında da yansımıştır. Bu konuyu Bakanlığınız nezdinde; “görsel-işitsel medya hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğü temelinde paydaşların hak, menfaat ve değerlerini gözeterek politika geliştirmek, düzenleme ve denetleme yapmak” misyonu doğrultusunda çalışma yürütmesi gereken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK)’nun dikkatine sunarım.

Bu bağlamda;

  1. Toplumsal yaşantımız ve değerlerimizle çelişen söz konusu dizi yayından kaldırılacak mıdır?
  2. RTÜK’ün misyon olarak benimsediği; “paydaşların hak, menfaat ve değerlerini gözetmek” cümlesinde geçen “menfaat” ve “değer” kavramlarıyla ile kast edilen nedir?
  3. Bir yayın içeriğinin zararlı olup olmadığını belirleyen kriterler ve yaptırımı gerektiren ihlaller nelerdir?
  4. Vatandaşlarımızın evde daha çok zaman geçirdiği bu süreçte TV’deki zararlı içeriklerin önlenmesi hususu ivedilik ve önem arz etmektedir. Bu süreçte yayın içeriklerine yönelik denetimler sıklaştırılmış mıdır?
  5. Bir dizi, program veya farklı bir içerik yayına başlamadan önce hangi süreçlerden geçmektedir? Zararlı içeriklerin önlenmesi amacıyla yayın öncesi hangi prosedürler uygulanmaktadır?