Bir toplumun demokratik toplum niteliği kazanabilmesinde en önemli unsurlardan birisini yani halkı bilgilendirme görevi üstlenen bir haber görevlisinin mesleğini icra ederken haksız bir şekilde maddi cezaya maruz kalması gazetecilik ve habercilik anlayışına vurulan en büyük darbedir. Makale içerisinde yıpratıcı bir söz veya hakarete maruz kalmayan kamu görevlilerinin konuyu bu denli şahsileştirmelerini de anlamış değiliz. Devletin resmi makamlarının web sitelerinde paylaşılan bir görüntünün yasal bir şekilde haber verici görevi üstlenen Serkan GÜRTÜRK tarafından yayımlanmasından daha doğal ne olabilir.

Meridyen Haber imtiyaz sahibi Hamza GÜR: Basın-yayın aracılığıyla kişilik haklarına saldırı ve hukuki sorumluluğun hangi müeyyidelerde cezai sorumluluk gerektirdiğini öncelikle Sn Kaymakam ve başkanın daha sonra ise avukatlarının araştırmalarını temenni ediyorum. Hatta bir adım öteye giderek örnek mahkeme kararlarının dahi yayımlandığı Bilal KARTAL’ın 1997 yılında Yargıtay dergisinde yayımlanan yazısını okumalarını öneriyorum. Mahkeme tarafından verilen maddi yaptırım cezasının, Kamuya açık bir şekilde devletin resmi sayfalarından paylaşılıp akabinde Serkan GÜRTÜRK tarafından kaleme alınmasının maddi cezai müeyyidesi kamu vicdanını sızlatacak bir karardır.

Sn Gürtürk'e verilen cezanın basın özgürlüğü kapsamında bir karşılığı olmadığını belirtmek isterim. Basın özgürlüğünde yasak, baskı gibi uygulamalar toplumsal güven, huzur, barış ve demokrasi için büyük felaketleri de beraberinde getirir. Demokrasi ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde bu cezanın kamusal alanda sisteme olan güveni zedeleyeceğini ve geçmişten geleceğe bakarken derin yaralar bırakacağına hemfikirim.

Sn GÜRTÜRK’e hukuki alandaki mücadelesinden vazgeçmemesini temenni ediyorum. Unutulmamalıdır ki kişilerin temel hak ve özgürlüklerini serbestçe kullanabilmesi demokratik sistemlerin bir gerekliliğidir. Tekzip bilgisi ulaştırılamayan veya bilgilendirmesinin yapılması istenmeyen bir haberin sorun olabileceğini müneccim olmadığı sürece hiç kimse bilemez.

Meridyen Haber Genel Yayın Yönetmeni olarak, Sn Kaymakam Önder KOÇ'un almış olduğu kararı bir daha düşünmesini temenni ediyorum.